Színes ötven

X generációs dolce vita

2020. jan 15.

Műcsarnok - Keleti Éva - MOST!

írta: Jagica
Műcsarnok - Keleti Éva - MOST!

szines3.jpg(fotó Csákvári Zsigmond kultura.hu)

Szuper kiállításra szeretném felhívni a figyelmedet, 2020. február 2-ig még megnézheted Keleti Éva fotóművész kiállítását a Műcsarnokban .

...

Tovább Szólj hozzá

kult bonbon Keleti Éva

2019. okt 14.

Még néhány dolog, amit megsúgnék fiatalkori önmagamnak

írta: Jagica
Még néhány dolog, amit megsúgnék fiatalkori önmagamnak

view-834961_1920.jpg

Sok okosságot súgnék meg fiatalkori önmagamnak, ebben a  blogbejegyzésben már korábban részleteztem az első ötleteimet, ideje volt, hogy megírjam a többit is.

(fiatalkori énem meg szerintem elküldene a francba, hogy egy ilyen vén trotty ne szóljon bele, mit hogyan csináljon, elég, ha hagyja a dolgokat úgy történni, ahogyan elésodorja az élet.. agyalás nélkül... )

Az önismereti munka a negyvenes éveim elején vált a mindennapjaim részévé, amikor is egy nagyon hosszú, válással végződő szerelem és kapcsolat  bonyolult lezárási folyamatában szükségszerűen újra kellett építenem, definiálnom önmagam. Nagy pofonként éltem meg eszmélésem, rájöttem, hogy a naív, szabálykövető, szocializmus fojtó közegében formálódó ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önismeret coaching

2019. sze 12.

A város peremén...

írta: Jagica
A város peremén...

József Attila Zuglója

varos_pereme.jpg(saját fotó)

Friss lokálpatriótaként gyalog próbálom felfedezni szűkebb hazám, Zugló lelkét, épületeit, titkos helyeit. Így találtam rá a Korong u.6. szám alatti ház falán lévő táblára: Itt lakott József Attila 1933-1936 között. A tábla sugallja: a város peremén…

( A vers   a Magyar Elektronikus Könyvtár szerint  előbb (1933 tavaszán) született, mint ahogyan a költő Zuglóba költözött volna.)

...

Tovább Szólj hozzá

vers kult József Attila Zugló

2019. aug 07.

Mi a francot kezdjek az életközepi válságommal?

írta: Jagica
Mi a francot kezdjek az életközepi válságommal?

gratisography-315h.jpgJó kezdet, ha felismered, bevallod. Először elég, ha magadnak.

A gyerekek felnőttek, lett pár szabad órád, amikor a gondolataid csaponganak ide-oda, és van idejük észrevenni ezt-azt.

Rájössz, hogy nem annyira szereted a munkád, a párod egy morcos vénember /vénasszony lett, a lakásod tele van ósdi bútorokkal és kacatokkal, a barátaid ritkán látod, felkúszott rád észrevétlenül tíz-húsz kiló, szóval semmi nem jó. 

Bizonyosan vannak olyan emberek, akiket nem visel meg, hogy hirtelen középkorúak lettek, életük rendben van minden téren, és kikérik maguknak, ha válságról beszélek. Nem is nekik írok most, örülök annak, hogy veletek minden oké, de lapozzatok.

Itt most azokról lesz szó, akik hirtelen elkezdték nyomorultul érezni ...

Tovább Szólj hozzá

középkor coaching ötvenes szívügy életközepi válság

2019. júl 19.

10 ikonikus filmes ruha

írta: Jagica
10 ikonikus filmes ruha

Szubjektív rajongás Jagicától

Mind vagyunk úgy, hogy egy film nem ereszt bennünket, belefészkelődik a lelkünkbe, agyunkba. Előfordul, hogy nem csak a történet, a zene, az alakítások, hanem a látvány, a design, a stílus, vagy épp a főszereplő ruhája fog meg, ég bele a szemünkbe. 

Most tehát egy teljes mértékben szubjektív Jagica lista következik a legkedvesebb női ruhákról. (szándékosan nem választottam olyan kosztümöt, amelyek történelmi filmekben szerepeltek, így kimaradt néhány igéző ruhadarab, és nem téma most a tévés sorozatokban viselt gyönyörűséges ruhák sem). A filmek nem mai darabok, így aki csak ilyesmiben érdekelt, kérem lapozzon. 

(Vallomás: ezekhez a filmekhez kötődöm, kedvelem őket, ezért is maradtak meg bennem a ruhák.)

1. Micsoda nő ...

Tovább Szólj hozzá

film ruha hollywood bonbon kosztüm színészet

2019. máj 17.

Nyolc dolog, amit váláskor elcsesztünk...

írta: Jagica
Nyolc dolog, amit váláskor elcsesztünk...

fork-2115485_1920.jpg

Válásunkkal egy több, mint húsz éves kapcsolat végére tettünk pontot sok évvel ezelőtt. Ez így ebben a formában nem is igaz, csupán a kapcsolatunk jellege változott, a mai napig kapcsolatban vagyunk egymással, hiszen van közös gyerekünk, aki mindkettőnktől megkapja a szeretetet, odafigyelést és támogatást a válástól függetlenül.

A váláskor, legfőképpen a válást megelőző években sok hibát követtünk el. Ezekről szeretnék most írni, hátha akad olyan ember, akinek jól jön most ez a lista, és akár más mederbe is terelheti kapcsolatát vagy a szétválás folyamatát.

...

Tovább Szólj hozzá

változás válás coaching

2019. már 16.

De mit tudunk Vasvári Pálról?

írta: Jagica
De mit tudunk Vasvári Pálról?

vasvari_barabas_1848.jpg

(Vasvári Pál - Barabás Miklós litográfiája)

Fogalmam sincs, hogy ma mit tanítanak történelem órán Vasvári Pálról, de az én időmben csupán említettük a nevét, mint a márciusi ifjak egyik vezéralakjáét. Így aztán mindenki hallott róla, de senki nem ismerte.

Íme, álljon itt 10 fontos tény róla:

...

Tovább Szólj hozzá

kult történelem 1848 Petőfi Vasvári Pál