Színes ötven

X generációs dolce vita

2018. nov 25.

Egyensúlyban bélbetegként

írta: Jagica
Egyensúlyban bélbetegként

Röviden

szines.png

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 29.

Szegény balogok

írta: Jagica
Szegény balogok

A balkezességről anno...

letter-of-application-3685417_1920.jpgAz elmúlt hétvégén ingyen böngészhettük az Arcanum óriási folyóirat adatbázisát, így én is belemerültem a százéves újságok olvasásába, és igyekeztem az engem érdeklő témákat körüljárni.

Mindig érdekelt, hogyan fejlődött a balkezesség megítélésével kapcsolatban az orvostudomány és ezzel párhuzamosan a hétköznapi ember álláspontja.

...

Tovább Szólj hozzá

bonbon balkezes habtest

2018. okt 23.

Jussunk egyről a kettőre

írta: Jagica
Jussunk egyről a kettőre

Miért fontos a munkahelyen a magas érzelmi intelligencia?

eye-691269_1920.jpgUgye a Te munkahelyeden is vannak tehetséges, értelmes emberek, akik valahogyan megrekedtek? Akik nem lépnek feljebb a ranglétrán, mert bár tudásuk és tapasztalatuk alapján vezetők is lehetnének, de nem képesek jó, működő kapcsolatokat kialakítani a munkatársaikkal, ügyfelekkel, társosztályok dolgozóival vagy főnökükkel?

...

Tovább Szólj hozzá

munkahely coaching érzelmi intelligencia szívügy

2018. sze 30.

A Fausttól a váltóáramig

írta: Jagica
A Fausttól a váltóáramig

Tíz tény Nikola Tesla feltalálóról

tesla.jpgNemrég szó szerint belebotlottam Nikola Tesla nevébe Abbáziában, a horvát hírességek csillagösvényén. Aztán néhány napja láttam az Agymenők egyik új epizódjában Sheldont részt venni egy new yorki "Tesla nyomában" tematikus sétán.

Itt volt tehát az ideje, hogy alaposabban is utánajárjak: kis is volt Nikola Tesla, a géniusz, a feltaláló. Íme tíz érdekes tény róla:

...

Tovább Szólj hozzá

bonbon Tesla

2018. aug 20.

Az édes mostoha

írta: Jagica
Az édes mostoha

Egy baleset margójára

wheat-925760_1920.jpgBaleset következtében a bal kezem (konkrétan a karom, könyököm, csuklóm, kézfejem) hetekre használhatatlanná vált. Balkezes vagyok, így az egy kezet igénylő mozdulatok elvégzésére kizárólag a domináns kezem használtam. Eddig.

Amikor megtörtént a baj, minden ismerősöm, családtagom sajnálkozva jegyezte meg: szegény, pont a bal kezed...!

...

Tovább Szólj hozzá

baleset trauma coaching habtest

2018. aug 12.

Kell egy csapat!

írta: Jagica
Kell egy csapat!

Tíz érdekes tény a magyar futball őskorából

258077_640_kell_egy_csapat.jpgAlapvetés, hogy a focihoz mindenki ért mifelénk. Nem is vitatkoznék ezzel, gyerekkorom meghatározó élménye, ahogyan a családom férfi tagjai többszörös infarktus közeli állapotot túlélve szurkolnak a tévé előtt (vagy a sportpálya mellett), folyamatosan kommentálva minden kihagyott ziccert, bírói döntést, sikeres és sikertelen megmozdulást. És mivel nem egy csapat mellett tették le a voksukat, a meccsnézés minden perce vitával, veszekedéssel, hangzavarral telt, de szerencsére csak a meccsek idején tartott a haragszomrád.

Ők sem tudták azonban, hogyan is alakult ki Magyarországon a hivatalos futball, amelynek első nyomaira az 1800-as évek végén bukkanhatunk.1893-ban ír először a játékról a Sportvilág című újság. 

ujsag.jpg

Az újság ...

Tovább Szólj hozzá

futball bonbon habtest

2018. júl 28.

A kanapétól a könyvespolcig

írta: Jagica
A kanapétól a könyvespolcig

IKEA katalógusok címlapjai az őskortól napjainkig

Gyűlöltem a szocializmusban termelt szekrénysorok, ülőgarnitúrák látványát, ezért menthetetlenül beleszerettem az IKEA érzésbe a nyolcvanas évek közepén, mikor végre kirajzottunk Bécsbe, és bevettük a Shopping City Süd-öt. Friss és csóró házasként mi akkor nem tévét vagy mélyhűtőt, hanem nagylemezeket, fejhallgatót meg színes illatos radírokat, gemkapcsokat hordtunk haza. És -ha már bútorokra nem tellett- az esztétikai élményt, amelyet a bécsi IKEA nyújtott. 

Az élményt: hogy lehet másképpen, letisztultabban, színesebben, kreatívabban tekinteni az otthonunkra, berendezési tárgyainkra. Hogy miként teremthetünk egységet, hogy többféleképpen jelölhetjük meg otthonunk különböző funkcióit. Hogy lehet szép, szerethető egy ...

Tovább Szólj hozzá

otthon lakberendezés bonbon IKEA

2018. júl 22.

A lélek a legfontosabb testrész

írta: Jagica
A lélek a legfontosabb testrész

Tizenöt bekezdés az emberről Ancsel Évától

michelangelo-71282_1280.jpgAncsel Éva (1927-1993)  a XX. század embere volt. Filozófus, esszéíró, költő és egyetemi tanár. 1950-ben fejezte be egyetemi tanulmányait filozófia-társadalomtudomány-lélektan szakon, ezt követően kezdett el tanítani. 1957-től jelentek meg versei, 1970-től tanulmányai, esszéi, könyvei.

Kamaszkoromban szívesen olvastam írásait vagy figyeltem megszólalásait: a mondanivalója tiszta volt, nemes, töprengő és csendes,könnyen azonosulhatott vele az útkereső fiatal. Szerettem a "Százkilencvennégy bekezdés az emberről" című kötetét, a "füveskönyv" bejegyzéseit, amelyeket lánya gyűjtött össze korábban megjelent írásaiból, és édesanyja kórházi ágyában lediktált mondataiból. Valójában aforizmákról van szó, de Ancsel Éva ...

Tovább Szólj hozzá

kult irodalom filozófia bonbon coaching szívüg