Színes ötven

X generációs dolce vita

2018. aug 12.

Kell egy csapat!

írta: Jagica
Kell egy csapat!

Tíz érdekes tény a magyar futball őskorából

258077_640_kell_egy_csapat.jpgAlapvetés, hogy a focihoz mindenki ért mifelénk. Nem is vitatkoznék ezzel, gyerekkorom meghatározó élménye, ahogyan a családom férfi tagjai többszörös infarktus közeli állapotot túlélve szurkolnak a tévé előtt (vagy a sportpálya mellett), folyamatosan kommentálva minden kihagyott ziccert, bírói döntést, sikeres és sikertelen megmozdulást. És mivel nem egy csapat mellett tették le a voksukat, a meccsnézés minden perce vitával, veszekedéssel, hangzavarral telt, de szerencsére csak a meccsek idején tartott a haragszomrád.

Ők sem tudták azonban, hogyan is alakult ki Magyarországon a hivatalos futball, amelynek első nyomaira az 1800-as évek végén bukkanhatunk.1893-ban ír először a játékról a Sportvilág című újság. 

ujsag.jpg

Az újság ...

Tovább Szólj hozzá

futball bonbon habtest

2018. júl 28.

A kanapétól a könyvespolcig

írta: Jagica
A kanapétól a könyvespolcig

IKEA katalógusok címlapjai az őskortól napjainkig

Gyűlöltem a szocializmusban termelt szekrénysorok, ülőgarnitúrák látványát, ezért menthetetlenül beleszerettem az IKEA érzésbe a nyolcvanas évek közepén, mikor végre kirajzottunk Bécsbe, és bevettük a Shopping City Süd-öt. Friss és csóró házasként mi akkor nem tévét vagy mélyhűtőt, hanem nagylemezeket, fejhallgatót meg színes illatos radírokat, gemkapcsokat hordtunk haza. És -ha már bútorokra nem tellett- az esztétikai élményt, amelyet a bécsi IKEA nyújtott. 

Az élményt: hogy lehet másképpen, letisztultabban, színesebben, kreatívabban tekinteni az otthonunkra, berendezési tárgyainkra. Hogy miként teremthetünk egységet, hogy többféleképpen jelölhetjük meg otthonunk különböző funkcióit. Hogy lehet szép, szerethető egy ...

Tovább Szólj hozzá

otthon lakberendezés bonbon IKEA

2018. júl 22.

A lélek a legfontosabb testrész

írta: Jagica
A lélek a legfontosabb testrész

Tizenöt bekezdés az emberről Ancsel Évától

michelangelo-71282_1280.jpgAncsel Éva (1927-1993)  a XX. század embere volt. Filozófus, esszéíró, költő és egyetemi tanár. 1950-ben fejezte be egyetemi tanulmányait filozófia-társadalomtudomány-lélektan szakon, ezt követően kezdett el tanítani. 1957-től jelentek meg versei, 1970-től tanulmányai, esszéi, könyvei.

Kamaszkoromban szívesen olvastam írásait vagy figyeltem megszólalásait: a mondanivalója tiszta volt, nemes, töprengő és csendes,könnyen azonosulhatott vele az útkereső fiatal. Szerettem a "Százkilencvennégy bekezdés az emberről" című kötetét, a "füveskönyv" bejegyzéseit, amelyeket lánya gyűjtött össze korábban megjelent írásaiból, és édesanyja kórházi ágyában lediktált mondataiból. Valójában aforizmákról van szó, de Ancsel Éva ...

Tovább Szólj hozzá

kult irodalom filozófia bonbon coaching szívüg

2018. máj 21.

Autók számokban - laikusoknak

írta: Jagica
Autók számokban - laikusoknak

car-2973786_1920.jpg(fotó: Pixabay)

Érdekel, mennyi a személygépkocsik átlag életkora ma Magyarországon?  És az, hogy melyik típusból helyeztek forgalomba a legtöbbet?

A Központi Statisztikai Hivatal (  KSH ) oldalán több kilónyi közlekedéssel összefüggő adatból válogathatunk kedvünkre.

A grafikonokat kedvelőknek jöjjenek hát a mágikus számok. osszes_db.jpg

1961-ben Magyarországon még csak 31 ezer személyautó volt forgalomban. A 100 ezres bűvös határt 1966-ban, az 1 milliósat 1980-ban léptük át. 2016-ban 3,3 millió személyautó koptatta az aszfaltot.

A görbén jól látható a válság okozta megtorpanás 2009 és 2013 között.

És régen?  1926-ban 6700, 1936-ban 14 ezer, 1943-ban pedig még mindig csak 17 ezer személyautó közlekedett az utakon.

oktogon_1929.jpg...

Tovább Szólj hozzá

bonbon grafikon személyautó

2018. máj 13.

Asszonyok boldogsága, férjek öröme

írta: Jagica
Asszonyok boldogsága, férjek öröme

Száz éves hirdetések aranyköpései

focim_1.jpgAsszonyok boldogsága, férjek öröme - de pontosan mi is ez? Hát a mosógép!

Szeretem a XX-század első pár évtizedét. Nem, nem éltem még akkoriban, egyszerűen vonzódom ahhoz a korszakhoz, amikor nagyszüleim megszülettek, találkoztak, szerelembe estek. Épp ezért szívesen böngészek régi újságok archívumaiban, turkálok régi képek között.

A mai gyöngyszemeket a Szatmár és Vidéke hetilap apróhirdetéseiből bányásztam.

A hirdetések nyelvezete varázslatos, picit sajnálom, hogy már a legtöbb szófordulat kikopott nyelvünkből. Nem tudom, mióta létezik marketinges szakma, de 100-120 évvel ezelőtt a legtöbb hirdetés szövegét maga a tulajdonos, kereskedő írta és szerkesztette, de ettől kedvesen hiteles. A botcsinálta marketingesek ...

Tovább Szólj hozzá

apróhirdetés bonbon slow

2018. ápr 28.

Egészségterv

írta: Jagica
Egészségterv

rhythm-250255_1920.jpgAmikor kicsik voltunk, és megkérdezték tőlünk, mik szeretnénk lenni, ha nagyok leszünk, mindenki tudott a kérdésre felelni. Tűzoltó, pilóta, kukásember, tanító néni vagy anyuka.

nature-3072941_1920.jpg

Középiskolásként a „mi a célod az életben” kérdésre az „utazni szeretnék, és/vagy tanulni szeretnék, vagy vállalkozni szeretnék, önmegvalósítani szeretnék” válaszok a tipikusak.

És mi a helyzet az egészséggel? 

Neked vannak az egészségeddel kapcsolatban megfogalmazott céljaid? 

A legtöbb fiatal elképzeli, megtervezi a jövőjét: nagyjából mikor szeretne családot alapítani, hány gyermeket nevelne, hol-hogyan élne, mit szeretne még tanulni.

A jövőkép megalkotásába a fizikumunk, testi és lelki egészségünk megőrzése a legtöbb ...

Tovább Szólj hozzá

egészség coaching szívügy habtest

2018. ápr 21.

Verdák - autóversenyek a Fortepanon

írta: Jagica
Verdák - autóversenyek a Fortepanon

A Magyar Automobil klub 1900-ban alakult meg gróf Szapáry Pál elnökségével és 45 taggal, Budapesten, a Royal Szállodában. Az első kisebb versenyt Reiman Gyula, a klub egyik alapító tagja szervezte 1901-ben. 

A motorizáció útjába innentől nem állhatott semmi. A Fortepanon több korai magyarországi autóverseny képi dokumentumai is fellelhetők, íme egy csokorral belőlük.

1912 - Első magyar kiskocsi verseny

A verseny 4 napos volt, útvonala több vármegyén át vezetett, az alábbi városokat is érintette: Budapest, Miskolc, Tokaj, Nyíregyháza, Debrecen, Kolozsvár, Temesvár. A versenyzőket a zsűri és szervezőbizottság, valamint a sajtó járművei kísérték, a konvoj 70-80 autóból állt.

Renault. Magyar karosszériáját készitette ...

Tovább Szólj hozzá

fortepan autóverseny bonbon

2018. már 31.

A tavasz 10 pillanata

írta: Jagica
A tavasz 10 pillanata

A tavasz a megújulás, a tobzódás, a kezdés és újrakezdés, a remény és az ezerszínű pasztell évszaka. 

Nézzünk körül a múzeumokban, milyen szépségeket köszönhetünk a tavasz ihletésének.

Sandro Boticelli  A tavasz (La Primavera) - megtekinthető az Ufizzi képtárban Firenze

tavasz_jpg_boticelli.jpg

Alfons Mucha  Tavasz - az eredeti mű magángyűjtemény része

alfons_mucha_1896_spring.jpg

Picasso Három nő tavasszal - Moma New York

picasso.jpg

Paul Baum Tavasz 1904-ből - magángyűjteményben

paul_baum_fruhling.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar Tavasznyílás Mosztárban - Csontváry Múzeum Pécs

tavasz_mosztarban1.png

Szinyei Merse Pál Majális - Nemzeti Galéria Budapest

szinyei.jpg

Claude Monet Tulipánmezők Hollandiában Musée d’Orsay Párizs

claude_monet_tulip_fields_in_holland_musee_d_orsay.jpg

Auguste Rodin Az örök tavasz - Szépművészeti Múzeum Budapest

rodin.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

tavasz kult bonbon

2018. már 24.

A traumáim és én

írta: Jagica
A traumáim és én

lightning-1056419_1920.jpgNem vagyok jóban a traumáimmal.

Nem beszélek róluk. Szinte soha, senkinek nem beszélek a traumák okozta érzéseimről, gondolataimról. Introvertáltként eleve nehezen hozok szóba bármit is, de a traumák az én titkaim, na azokról végképp hallgatok. Szomorú, de még a családtagjaimmal és a barátaimmal sem osztom meg a traumatikus élményeimet, TAPINTATBÓL.  Ezt a vonást anyukámtól örököltem, aki egész életében az egyik legfontosabb tulajdonságának tartotta (tartja) a tapintatot. Nem terhel másokat a problémáival. (Anyuszi, akkor is Te vagy a legjobb)

Azt hittem, hogy ez a természetes viselkedési mód, ebben nőttem fel, így kell ezt csinálni, erős nők vagyunk, mindent elviselünk, állva, szúrós szemmel, ökölbe szorított kézzel, ...

Tovább Szólj hozzá

trauma coaching szívügy