2020. ápr 03.

Kereken száz éves friss hírek

írta: Jagica
Kereken száz éves friss hírek

kurutz_marton.jpgFotó: Fortepan/Adományozó: Kurutz Márton

1920 tavasza nem a boldog békeidők tavasza.

Magyarország még nyögi a háború következményeit, Trianonban már zajlanak a béketárgyalások.

De mindezektől függetlenül zajlik az élet, tombol a tavasz, közeleg a Húsvét, és a magyar nyelvű újságok számos "kis színes" hírrel vannak tele 1920. április 3. napján.

Szemlézz velem!

Kis Újság: Főhercegnő és banktisztviselő regényes házassága

Waldbolt Frigyes báró, a Kereskedelmi Bank tisztségviselője a húsvéti ünnepek alatt jegyet fog váltani Mária Alice főhercegnővel. A báró a háborúban mint elegáns huszártiszt vett részt, parancsőrtisztje volt a hadseregfőparancsnoknak, így naponta találkozott a hercegi családdal. A csinos és délceg főhadnagy meleg rokonszenvet ébresztett Mária Alice főhercegnőben, aki szívesen fogadta a kedves modorú huszártisztet.

A naponkénti találkozás mély nyomot hagyott a fiatal főhercegnő szívében, amely idővel komoly és szenvedélyes szerelemmé fejlődött... a szerelmeseket azonban a forradalmak elszakították egymástól. A főhercegnő atyjával Svájcba ment, Waldbolt pedig visszatért a Kereskedelmi Bankba. Az idő és a távolság csak fokozta szerelmüket (ohhh), a báró Svájcba utazott, ahol ismét találkozott a főhercegnővel, akinek a szülei beleegyeztek a házasságba.

kis_ujsag.jpg

Posta és távirda rendeletek: 1920.04.03-i számában a nyári időszámításra való áttérés mikéntjéről:

A reggel 2 óra 3 óraként jelölendő meg. 

Szeptemberben pedig 2A és 2B óra lesz.

19200403_posta_es_tavirda_rendeletek.jpg

Magyar Jövő - Miskolc: Egy csodás felajánlás

Írni, olvasni tanítunk ingyen ker. nőket. (keresztény??) Jelentkezés a Nővédelmi Hivatalban.

19200403_magyar_jovo_miskolc.jpg

Tolnai Világlapja: egy mellbevágó hirdetés

Idegbeteg ön? Ha igen, kérje azonnal kiváló és világhírű szerünkről szóló ismertető brossúrát.

19200403_tolnai_vilaglapja.jpg

Honvédségi Közlöny: Nősülési engedélyek iránti kérvényekkel követendő eljárás

A kérelem az illetékes tiszti gyűlés elé terjesztendő, s a tiszti gyűlésnek határozottan nyilatkozni kell arra nézve, hogy a tervbe vett házasság a nősülési szabályzat 3.§-ában előírt feltételeknek megfelel-e, vagy nem....

Annak a tisztikarnak a véleménye mindenkor kikérendő, amelyről feltehető, hogy az aráról nyilatkozni tud.

19200403_honvedsegi_kozlony.jpg

Dunántúl (Pécs): Toborzó

A PVSC kéri összes footballistáit, hogy holnap szombaton délután 3 órakor teljes számban jelenjenek meg a Báró Bánffy Dezső utcai sporttelepen, ahol tréning lesz. 

20200403_dunantul-_pecs.jpg

Szeged és Vidéke: Becsapták a vásárlót

Egy vásárhelyi nő egy láda cukrot (50 kg) vásárolt, de homokot kapott helyette. A cég azt állította, őket is becsapták. Feljelentés lett a dolog vége.

20200403_szeged_es_videke.jpg

 Tolnai Világlapja: Van önnek amerikai rokona?

Ha Ön hírt akar szerezni amerikai rokonairól, akkor tudassa velünk a pontos adatokat, amit mi felhívás alakjában teljesen díjtalanul közlünk lapunkban. (csak a lapot kell megvenni - jó kis reklám)

tolnai_vilaglapja.jpg

Előre- amerikai magyar nyelvű lap: Szikratávíróval tudják kormányozni a hajókat

Újabb szenzációs találmány: a hajók kormányzása drótnélküli elektromos árammal!

Az egyik kísérlet alkalmával a hadihajóról eltávolították az egész személyzetet, az irányító kerekeket elektromos árammal hozták mozgásba, és ez a láthatatlan erő a hajót nemcsak messze kivitte az öbölből, de a legbiztosabban vissza is hozta! Éjjel a fényszórókat is szikratávíró segítségével gyújtották meg és irányították. A kutatásokat tovább folytatják és még eddig nem álmodott sikereket helyeznek kilátásba. (ne mondd, hogy karantén idején nem jó ilyeneket olvasni)

elore_amerikai_lap.jpg

Magyarország újság: Lövöldözés a templomban

Az elmúlt éjszaka egy rendőr a szegényház-téri templom mellett elhaladva, a templomból gyanús zörgést hallott. A templomban kutatva, elbújva találta Kégli istván 31 éves hordárt és Ábrahám Ágnes vendéglői kiszolgálónőt. (GDPR előtti idők...)

Amikor igazolásra szólította őket, Kégli a rendőrre támadt, dulakodni kezdett, el akarta venni a puskáját. Végül a rendőr, hogy a hordárt elijessze, elsütötte fegyverét. A golyó Kégli bal kezénél, a csuklóját fúrta keresztül. A súlyosan sérült embert a Bethlen téri kórházba vitték a mentők. Ábrahám Ágnest az igazolás után elbocsájtották.

magyarorszag.jpg

Karantén idején bármi jöhet, ami elvonja figyelmünket, ha már nem hajózhatunk fel-alá szerelmünkkel, mint kolera idején Fermina és Florentino. És ha még az olvasás sem köt le, Pepin bácsi szavaival élve: Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!

kormendy_pal.jpgFotó: Fortepan, adományozó: Körmendy Pál

A cikkben szereplő újság archívumokat ingyen eléritek még néhány napig az Arcanum.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

újság fortepan bonbon karantén