2019. dec 31.

Évzárás - évkezdés

írta: Jagica
Évzárás - évkezdés

new-year-3357197_1920.jpgAz önismereti munka fontos része, hogy időről időre összefoglaljuk saját magunk számára az elért eredményeinket, tapasztalatainkat, elemezzük kudarcainkat és átgondoljuk az előttünk álló időszakot.

A coachingban mindig vannak időről időre visszatérő kérdések, amiknek az őszinte megválaszolása segít elmélyíteni a kapcsolatot önmagunkkal, ráébredni a helyes irányra, fejlődési lehetőségeinkre.

Én az alábbi kérdéseket gondoltam végig az elmúlt évemmel kapcsolatban (és nem számolok be a válaszaimról, mert ez magánügy,de nagyon sok feladatom lesz jövőre az idei problémáim helyrehozásában):

 • - Milyen események, eredmények hatottak a leginkább rám pozitívan? Minek örültem a legjobban? Ebből melyik sikere múlott rajtam? Hogyan?
 • - Mibe fektettem a legtöbb energiát, mire vagyok a legbüszkébb?
 • - Milyen készségemet fejlesztettem, milyen tulajdonságaimon (fejlesztésében vagy pont a féken tartásában) dolgoztam a legtöbbet? Ezt mások is észrevették? Kaptam pozitív visszacsatolásokat ezzel kapcsolatban?
 • - Mit terveztem és ebből mi valósult meg? Ha elcsúszott, félrement valami, ennek mi volt az oka? Mi múlott rajtam?
 • - Mit zártam le, mit engedtem el? Jól tettem? Elégedett vagyok a lezárással? Nem bántam meg?
 • - Csak őszintén: mit rontottam el? Milyen kudarcok értek? Mit tehettem volna másképpen, jobban? Miben szükséges fejlődnöm a hasonló kudarcok elkerülése érdekében? Miből tanultam a legtöbbet?
 • - Mennyire voltam jó társ/gyerek/szülő/barát/munkatárs? A kapcsolataimban van-e olyan mintázat, amiből azt látom, hogy rendszeresen elrontok valamit, ami javítandó? Kifejeztem-e a szeretetem, támogatásom annak, akinek szükség volt rá? Megkövettem-e azt, akit megbántottam? Próbáltam-e jobbá tenni a kapcsolataimat?
 • - Eleget tettem-e, adtam-e segítő emberként? (önkéntes munka, adakozás, mások segítése anyagiakkal, idővel, cselekvésekkel, odafigyeléssel, környezetvédelem, tudatos életmód)arm-1284248_1920.jpg

És az alábbi gondolatokat, kell kibontanom, konkretizálnom, kérdéseket megválaszolnom a következő évemmel kapcsolatban:

 • - Mit tervezek jövőre? 
 • - A terveimmel kapcsolatban milyen konkrét lépéseket, feladatokat tudok meghatározni, milyen határidőkkel? Hogyan- mivel kezdem?
 • - Hogyan bontakoztassam ki a kreativitásomat? (ez most központi kérdés vagy inkább csata bennem, és erről másoknak fogalma sincs, milyen vitákat folytatok magamban)
 • - Miben szeretnék változni, hogyan akarom elérni ezeket a változásokat? Mi lesz az első lépés? Mikor?
 • - Az elmúlt év/időszak kudarcaiból levont tanulságok alapján miben kell fejlődnöm? Mit akarok őszintén, tiszta szívből helyrehozni? (kapcsolatot, helyzetet stb.)
 • - Mi az, amit előző évben elkezdtem, de nem fejeztem be, pedig szeretném? Szükséges-e újratervezés? Mit kell elengednem?
 • - Mit fogok tenni a közösségért, másokért, rászorulókért - hogyan?

Nem vagyunk egyformák, az én kérdéseim nem biztos, hogy a Te kérdéseid is, de a lényeg, hogy állj meg egy pillanatra, szánj rá időt, hogy picit eltávolodva az idei és jövő évtől rendszerezd a gondolataid, érzéseid, saját tanulságaid a történtekkel, jövőbeni történésekkel kapcsolatban.

globe-trotter-1828079_1920.jpg

Ha pedig spontán ember vagy, és most úgy érzed, hogy az efféle tervezés a kockáknak való, megöli a spontaneitást, szeretnélek megnyugtatni, hogy a tervezés nem azt jelenti, hogy kockás papíron eldől a következő évi pontos, napra lebontott menetrendünk, ezt én is utálnám. A tervezés elősegíti a spontán ötletek megvalósulásához szükséges keretek meghatározását. (oké. akkor konkrétan: miből lesz pénzem utazni? Tudok-e még idén venni egy autót? Hogyan, miből rendezzem be a hálószobát?) 

Szóval minden spontán, kreatív ötlethez kell valami (tervezhető, tervezendő) feltétel is. (anyagi, technikai, időbeni, eszközbeni) 

Az értékelés/tervezés  három fő téma köré szerveződik, de ezen belül bármilyen speciális kérdésed, gondolatod, terved lehet a saját-belső párbeszédedben:

- külső munka (feladatok a saját életemmel, családom életével kapcsolatban)

- belső munka (feladatok önismeret, fejlődés, motiváció stb. témakörökben)

- közösségi munka (feladataink közösségünkkel, környezetünkkel kapcsolatban)

dawn-1840298_1920.jpg

Szükségünk van arra, hogy megünnepeljük a sikereinket, elbúcsúztassuk kudarcainkat, készüljünk a következő kihívásainkra.

Ha egyedül nem megy a lezárás vagy tervezés, nyugodtan vedd igénybe szakember (pl. life coach) segítségét.

Az engem inspiráló emberek közül többen választanak egy-egy kifejezést, amelyet ki lehet tűzni a következő év zászlajára, ami köré fel lehet építeni a személyes stratégiánkat. 

Én még sosem csináltam ilyet, de most igazán rövid gondolkodás után nagyon hamar rátaláltam a saját jelszavamra: elengedés. 

(elengedni olyan elvárásokat önmagammal szemben, amelyeknek már nincs értéke, többet árt nekem, mint használ, gúzsba köt, és már sokkal korábban meg kellett volna szabadulnom tőlük)

Most átölellek 2019, szeretettel dédelgetem a szép pillanatokat, megsiratom a veszteségeimet, köszönök mindent. És üdvözöllek 2020, jól megleszünk, nagyon fogok törekedni rá...

Boldog Új Évet Neked is.

Szeretettel:

Jagica

(a coachingról bővebben itt olvashatsz. Ha pedig színesötvenes vagy, és kételkedsz abban, hogy mi még változhatunk-e, tervezhetünk-e, fejlődhetünk-e,belevághatunk-e új dolgokba hát ne tedd, a válasz hatalmas igen. Keress, ha nem hiszel önmagadban!)

new-years-day-4691183_1920.jpg

 

Szólj hozzá

önismeret 2020 coaching 2019 szívügy