2019. nov 06.

Lauráért

írta: Jagica
Lauráért

- aki crohn beteg

sky-1107579_1920.jpgKedves Jófej Emberek!

Ezt a bejegyzést Lauráért írom. Ő nem gyerek már, hanem egy fiatal anyuka, aki a crohn betegsége miatt borzasztó állapotba került, jelenleg egy német kórházban kezelik, a családja ehhez kér támogatást.

Laurát nem ismerem személyesen, történetétről és oldaláról egy zárt bélbeteges Facebook csoportban olvastam először. 

Crohn betegként kötelességemnek érzem az anyagi támogatáson kívül facebook oldalát megosztani Veletek, kérni a Ti  anyagi segítségeteket is. A Facebook oldalon megtalálod a tudnivalókat, bankszámlaszámot. 

Köszönöm, köszönöm Laura nevében is.

Mégis, mi ez a crohn betegség?

Röviden: egy szörny.

Tárgyilagosan:

A crohn betegség az emésztőrendszer gyulladásos, autoimmun betegsége. Általában a vékonybél, vastagbél, gyakran a kettő határa az érintett, ritkább esetben kiterjedhet a gyomorra is.

Nem gyógyítható. De kezelésekkel, diétával a tünetek enyhíthetőek.

Mégis, mivel járhat? Vannak szerencsésebbek, akik egyelőre nem éreznek komoly tüneteket, szedik a gyógyszert, jól érzik magukat. De a legtöbben nem vagyunk ekkora mázlisták.

A leggyakoribb tünet a fájdalmas görcsölés, a hasmenés, a fogyás, izületi panaszok, a durvábbakat inkább nem is említem. A legtöbben a kényelmetlen vizsgálatokon (tükrözések) kívül több nagy és még több kisebb műtéten is átesünk. A tápanyagok elégtelen felszívódása hiánybetegségek kialakulásának kedvez nálunk.

Aki részletesebben szeretne olvasni a betegségről, gyógymódokról, többek között a Wikipédián is megteheti. A fizikai tünetek és ezek kezelése számtalan honlapon megtalálhatóak.

De kevés oldal ír a lelki tünetekről.

A crohn betegség nem csak a testtel bánik el, de a lelket is összetöri. Kiszolgáltatottá, sebezhetővé tesz bennünket a tünetek jelentkezésének kiszámíthatatlansága. Szorongunk a munkahelyen, utazáskor, színházban, társaságban. Önbecsülésünknek a fogyás, a hajhullás, az esetleges sztóma rendesen odavág. A fájdalom alakoskodásra kényszerít bennünket, el kell játszanunk, hogy minden rendben, jól vagyunk, mert nem szeretünk panaszkodni, nem szeretjük, ha sajnálkozva néznek ránk. Aki krónikus fájdalommal él, tudja, mennyire megkeseredünk, milyen nehéz másra gondolni, milyen küzdelem a napi rutin is. Hiszen közben dolgozunk, háztartást vezetünk, iskolába járunk, gyereket nevelünk, van jófej házastársunk, szüleink, barátaink. És tudod mi a szörnyű: rengeteg gyerek crohnos... , azt mondják, ez a fiatalok betegsége.

A crohn beteg lelkével, mentális egészségével igazán kevés kezelőorvos foglalkozik, pedig nagy szükség lenne rá:

- a betegséget, diagnózist el kell fogadni, együtt kell működni az egészségüggyel (kórházak, orvosok, kontrollok, időpontok)

- fegyelmezett (gyógyszerszedés, diétázás, vitaminok, ásványi anyagok pótlása, stressz kerülése, kontrollokra járás stb.) életmódot kell kialakítani és azt  életünk végéig tartani kell

- meg kell tanulni a stresszes helyzetek  kerülését, kezelését

- stresszoldó technikákat kell elsajátítani, alkalmazni, tudni kell ellazulni, kikapcsolni

- pozitív hozzáállást, életszemléletet, reziliens attitűdöt (pozitív túlélési technikákat) kell kialakítani a sok sz@r tünet ellenére

- a családtagok, rokonok, barátok érzékenyítése, segtítő és elfogadó hozzáállása, segítőkészsége mindenképp szükséges a stresszkerüléshez.

Lauráért egy egész sereg ember mozdult már meg, családja, barátai abszolút mellette állnak. 

Kívánok neki felépülést, a tünetek, fájdalmak enyhülését, megszűnését, erősödést lelkiekben, fizikailag, kívánom, hogy végre együtt lehessen kisbabájával, férjével, és a jövőre koncentrálhasson, terveket szőjön...

... és mindez ne azon múljon, hogy a kezelését ki tudja-e fizetni.

Köszönöm, hogy meghallgattál, hogy szurkolsz neki, hogy segítesz.

Szeretettel:

Jagica

sun-1580522_1920.jpg

 

 

Szólj hozzá

segítség coaching crohn bélbetegség