2019. júl 19.

10 ikonikus filmes ruha

írta: Jagica
10 ikonikus filmes ruha

Szubjektív rajongás Jagicától

Mind vagyunk úgy, hogy egy film nem ereszt bennünket, belefészkelődik a lelkünkbe, agyunkba. Előfordul, hogy nem csak a történet, a zene, az alakítások, hanem a látvány, a design, a stílus, vagy épp a főszereplő ruhája fog meg, ég bele a szemünkbe. 

Most tehát egy teljes mértékben szubjektív Jagica lista következik a legkedvesebb női ruhákról. (szándékosan nem választottam olyan kosztümöt, amelyek történelmi filmekben szerepeltek, így kimaradt néhány igéző ruhadarab, és nem téma most a tévés sorozatokban viselt gyönyörűséges ruhák sem). A filmek nem mai darabok, így aki csak ilyesmiben érdekelt, kérem lapozzon. 

(Vallomás: ezekhez a filmekhez kötődöm, kedvelem őket, ezért is maradtak meg bennem a ruhák.)

1. Micsoda nő (1990)

 A filmben Bernard Thompson szállodaigazgató (Héctor Elizondo) segít a főszereplő Vivian-nek (Julia Roberts) szolidabb stílusú, a különc milliárdos életébe, hétköznapjaiba jobban illeszkedő ruhákra lelni. Az új kollekció minden darabját imádom, de a két kedvencem egyértelműen az operában viselt piros, és a lovaspólón bemutatott pöttyös ruha. A ruháknak a filmben nem csak dekorációs szerepe van, el kell hitetniük, hogy a rossz útra tévedt okos, értelmes és jószívű Vivien beleillik - bele illeszthető Edward Lewis üzletember (Richard Gere) világába.

julia-roberts-pretty-woman.jpg

pottyos.jpg

2. Annie Hall (1977)

Viszonylag kevés öltözködésről és ikonikus ruhákról szóló cikkbe kerülne bele Annie Hall (Diane Keaton) alábbi összeállításra, rám viszont elementárisan hatott, mikor moziban először láttam a filmet valamikor a nyolcvanas években. Sosem öltözködtem az elvárásoknak megfelelően, ezért Annie Hall bohókás stílusa azonnal magával ragadott, így aztán én is beillesztettem nagyapám mellényeit, apukám nyakkendőit a saját kollekciómba azonnal. Diane Keaton azóta is az egyik legkedvesebb színésznőm, ugyanolyan lökött, mint a hetvenes években, ugyanolyan fura stílusban nyomja ma is. Az Instagramján sokszor mutatja be a napi szettjeit (73 éves!!), rajongok érte és a stílusáért.

diane_keaton_annie_hall.jpg

3. West side story (1961)

Rajongok a musicalekért, a West side story az egyik kedvencem, Leonard Bernstein zenéjét imádom! A musical a "Rómeó és Júlia" alaptörténetét New Yorkba helyezi át az ötvenes évekbe. A musicalt adaptáló film olyan remekül sikerült, hogy 11 Oscar jelölésből 10-et díjra is váltott. A női főszereplő Natalie Wood kosztümjei az általa játszott szűzies, félénk Maria jelleméhez igazodtak. 

west_side_story.jpg

A táncjelenet ruhái pedig szinte felrobbantják a teret az energiájukkal:

west.jpg

4. Napsütötte Toscana (2003)

Ismét egy fehér ruha! A filmben inkább Katherine, az olasz díva visel emlékezetes szetteket, de amikor Frances (Diane Lane) meglepetésként felkeresi olasz barátját, olyan csinos a fehér ruhájában, hogy eláll a szavunk!

napsutotte.png

5. Kellékfeleség (2011)

Könnyen felejthető a film, de Jennifer Anniston nagyon cuki benne. Pláne, ahogyan a rút kiskacsából (ha-ha-ha, ezt azért nehéz volt elhitetni) szó szerint fehér hattyúvá változik Katherineként, és új, dögös "énjével" bevonul az étterembe, hogy eljátssza Danny (Adam Sandler) válófélben lévő feleségét. Ugye mindenkinek leesett az álla, mikor meglátta? 

jennifer_anniston_kellekfeleseg.jpg

6. Mamma mia! (2008)

Aki az Abbán nőtt fel, nem tud nem rajongani a filmért, ahol a három barátnő eszméletlen hetvenes évekbeli fellépő ruhákat villant, nekem mégis a film egyik csúcspontját jelentő jelenet a kedvencem: amikor Donna (Meryl Streep) elénekli a The winner takes it all c. számot. LIBABŐR!!!!

Meryl Streep az egyik legkedvesebb színésznőm a Kramer kontra Kramer óta, de ráadásul így énekel!! Le a kalappal!!

Ja, a ruha :) Semmi különös, mégis beleégett a szívembe a dallal, Donnával, Abbával együtt.

meryl_streep_mamma_mia.jpg

7. A nagy Gatsby (2013)

A korszak, amelyet a film megidéz, káprázatos. Az életstílus, az építészet, a ruhák, a zenék, a táncok, a termek, a berendezés, mind a csábítás, a belesodródás, az elveszejtődés szolgálatában állnak. Olyan könnyű ebben a világban bűnbe esni. Daisy Buchanan (Carey Mulligan) pedig pompázatos jelmezekbe bújhat:

carey_mulligan-the-great-gastby.jpg

8. Maléna (2000)

Malena Scordia (Monica Bellucci) nem tud, nem is akar szűzies lenni, hiába várják el a kisváros lakói a szemérmes viselkedést, tartózkodó öltözködést egy  - a férjét a frontról visszaváró- férjes asszonytól.

monica_bellucci-_malena.jpg

Monica Bellucci az elegancia maga. Egyik ruhája gyönyörűbb, mint a másik.

9. Álom luxuskivitelben (1961)

A film semmit nem érne Audrey Hepburn nélkül. Holly Golightly karaktere, valóban ikonikus ruhái évek óta másodvirágzásukat élik. Nincs olyan bögre, falióra, plakát, ajándékzacskó, képeslap, amit ne tenne széppé Hepburn legendás ruhája, itt most egy filmjelenetben:

audrey_1.jpg

Persze mindehhez elengedhetetlen Audrey Hepburn őzikeszerű, kedves lénye.

10. Moulin rouge! (2001)

Ezzel a filmmel tette fel magát a térképre, és bizonyította be Nicole Kidman, hogy megáll a maga lábán a karrierje. Golden Globe díj, Oscar jelölés. Satine karakterét pompásnál pompásabb ruhákba bújtatják, tényleg mindegyik gyönyörű, az én kedvencem az egyszerű vörös:

nicole_kidman_red_dress_in_movie_moulin_rouge_1.jpg

A felsorolásból kimaradt rengeteg film, ruha, színésznő, de szívesen várom kommentjeitekben, nektek mi hiányzik a legjobban, Titeket melyik film melyik ruhája fogott meg igazán.

Szólj hozzá

film ruha hollywood bonbon kosztüm színészet