2018. dec 22.

Korcsolyázzunk a Fortepannal!

írta: Jagica
Korcsolyázzunk a Fortepannal!

151335.jpg1957 - Orig: Halmosi Sándor

Ha már kávéztunk és sütiztünk egy jót, ideje, hogy csússzunk egyet ezen a gyönyörű téli napon a Fortepan segítségével.

Hogy mi is az a korcsolya? A legkedvesebb megfogalmazást a Wikipédián olvastam:

A korcsolya a jégen való gyors tovahaladás eszköze.

01_1.jpg1880 - Orig: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.147 /Klösz György felvétele - Nézd, így nézett ki a Lechner Ödön tervezte épület 1880-ban a Városligetben, ez volt a Budapesti Korcsolyázó Egylet csarnoka

A befagyott tavak és folyók már több száz évvel ezelőtt is hívogatták a csúszkálni vágyókat. A középkorban például csontokból eszkábáltak korcsolyaszerűséget maguknak az emberek.

Magyarországon a korcsolyázás első írásos dokumentuma az Esztergom melletti szentkirályfalvi keresztes lovagok egyik adásvételi szerződése, amely szerint „Hench dicti korcholyas” mestere Szentpálfalva községben korcsolyakészítő műhelyt tartott fenn. Az 1334.évből származó dokumentum az esztergomi Balassa Múzeumban lelhető fel a csontokból kialakított csúszkákkal együtt.

 

02_1.jpg1905 - Erzaébet Nőiskola udvara Orig: Fortepan/Klösz György

A ma használatos korcsolyák alakját holland és amerikai mozgást szerető emberek találták ki. A hollandok például igen leleményesek voltak sportágak megalkotásában, állítólag a jégkorongot is nekik köszönhetjük.

Hollandiában a korcsolya kezdetben "közlekedési eszköz" volt, ennek segítségével lehetett leggyorsabban A-ból B-be jutni.

08.jpg1932- XI. kerület BEAC pálya Orig:Halmosi Sándor

Az első fémből készült korcsolyatalpak a XIX. század közepén jelentek meg. Az első korcsolyák esetében a cipőkre acél talpfát erősítettek szíjakkal.

03_1.jpg1913 - Orig: Pétek Edit  Orczy-kert, Ludovika

A XVIII. században Szilágyi Sámuel, egy magyar tanárember, Hollandiában megismerkedett a korcsolyázás művészetével. Magyarországra visszatérve Debrecenben és a Hortobágy befagyott jegén mutatta be tudományát. 

04_1.jpg1914 - orig: Magyar Földrajzi Múzeum -Kolozsvár Sétatér (Parcul Central), a befagyott csónakázótó és a korcsolya csarnok

A korcsolyázók egyletbe tömörülése lassú, nehézkes folyamat volt Magyarországon. Kresz Géza az 1860-as években a Korcsolyázó Egyletbe újsághirdetésekben toborzott egyleti tagokat. Bécsben ekkor már népszerű kedvtelésnek számított a korcsolyázás, de itthon a személyes agitálást is be kellett vetni az érdektelenség miatt.

05_1.jpg1917 -  St Moritz  Orig: Schoch Frigyes

A Pesti Korcsolyázó Egylet 1869-ben alakult meg, tagjainak száma ekkor 15 fő.

06_1.jpg1925 -  orig: Fortepan

Nem csoda, hogy nehezen indult be az egylet: meg kellett győzni a lányos szülőket a téli sportok haszna felől. Az 1860-s években ugyanis a korcsolyázást a felsőbb körök a hölgyek számára illetlen foglalatosságnak tartották, az orvosok pedig kifejezetten ellenjavalltnak gondolták. 

07_1.jpg1930 - Budapest, Városliget, Műjégpálya orig: Fortepan

Báró Eötvös József az elsők között volt, aki lányainak megengedte, hogy korcsolyázzanak,  friss levegőn végzett egészséges testgyakorlásnak nyilvánította a csúszkálást.

17.jpg1940 - Király Ede, minden idők legeredményesebb magyar műkorcsolyázója. Orig Fortepan

A városligeti jégpálya mellett kintorna szolgáltatta a zenét  Andrássy Manóné felajánlásából az 1860-as, 70-es években.

9.jpg1932 - Pécs Jezsuita Pius gimnázium kertje Orig: Jezsuita Levéltár

Persze amikor 1870-ben Rudolf trónörökös is látogatást tett a városligeti korcsolyázó tónál, az arisztokrácia azonnal kedvelt időtöltéssé nyilvánította a korcsolyázást.

10.jpg1935 - Bécs, műjégpálya háttérben a Wiener Konzerthaus Orig: Peter Selnar

A számos korcsolyatalálmány között két magyar is van. Pirovits Aladár a kezdő korcsolyázók számára egy egyenes és széles talpú korcsolyát szerkesztett (Excelsior), Rohonczy Gedeon Columbus korcsolyája könnyű felcsatolhatóságáért volt kedvelt sporteszköz.

16.jpg1939- Városligeti műjégpálya. A felvétel az 1939. februári Műkorcsolyázó világbajnokság idején készült. Orig: Fortepan

A korcsolyacsarnok felépülését követő idényben megrendezték az első nagyobb szabású versenyt, amelyben Uhl Ottó győzött, az ún. ugratóversenyt Stuller László, a hátrafelé korcsolyázást egy Keller nevezetű úr, a hölgyek versenyét Polemszky Jenny nyerte.

13.jpg1936 - Budapest XI. Kosztolányi Dezső térnél  Orig: Fortepan

Fővárosunk 2013 végéig öt alkalommal rendezett Világbajnokságot (1909, 1929, 1935, 1939,1988) és hat alkalommal Európa-bajnokságot (1895, 1909, 1955, 1963, 1984, 2004).

11.jpg1935- Városliget Orig: Magyar Bálint

A korcsolyázás nemzetközi irányító szerve, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (Internationale Eislauf-Vereinigung, International Skating Union, ISU) 1892-ben alakult meg a hollandiai Scheveningenben.

19.jpg1966 - Balatonszemes kikötő Orig: Pohl Pálma

Az alapító országok: Ausztria, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Svédország, valamint magyar részről a Budapesti Korcsolyázó Egylet (BKE). Bizony, ott voltunk a kezdetektől!

15.jpg1937 - Veszprém Erzsébet liget Orig: Karabélyos Péter

A Pesti Korcsolyázó Egylet számos kiváló sportembert nevelt Magyarországnak, az első világbajnok, Kronberger Lili (1908) is a Városligeti pályán koptatta a jeget.

Éljen!

A végére egy kis cukiság, ezzel kívánok Neked és Családodnak boldogságos Karácsonyt:

18.jpg1962- Orig: Sütő András örökösei

A szövegben segítségemre volt: ujjealigetblen.blog.hu, Wikipedia, sportszertar.wordpress.com - köszönöm.

 

Szólj hozzá

tél korcsolya bonbon habtest fortep