2018. okt 14.

Magyar feltalálók, tudósok, akikre büszkék lehetünk

írta: Jagica
Magyar feltalálók, tudósok, akikre büszkék lehetünk

Mi magyarok szeretjük hangoztatni, hogy tehetséges nép vagyunk. Van azonban jónéhány magyar feltaláló, tudós, akik nem közismertek széles körben, pedig nagyon büszkék lehetünk rájuk.

1. Szilvay Kornél (1890 Budapest - 1957 Budapest)

szilvay.png

Magyar gépészmérnök, Budapest egykori tűzoltó parancsnoka.

Az ő találmánya a poroltó készülék, melynek használatával elkerülhetőek az oltás során keletkező vízkárok.

Több eszközt és eljárást is szabadalmaztatott a tűzoltással kapcsolatban.

porolto.pngOltóporral működő automobil fecskendő

2. Telkes Mária (1900 Budapest - 1995 Budapest)

telkes1.jpg

A napenergia kutatásának egyik úttörője.

Bár Magyarországon doktorált fizikai kémiából, 1925-ben már a clevelandi klinika biofizikai osztályának vezetője.

1939-től Bostonban a Massachusetts Institute of Technology tanáraként kezdett a napenergia hasznosításának lehetőségeivel foglalkozni.

Többek között a szabadalmai közé tartozik a II. világháborúban az amerikai hadsereg által használt készülék, amely egy mobil - napenergiával működő- tengervíz sótalanító berendezés.

Kutatásai alapján épült fel 1948-ban Doverben az első napenergiával fűtött ház, ahol a hőtárolás kérdését a Glauber só felhasználásával oldották meg.

telkes.jpg

3. Tihanyi Kálmán (1897 Üzbég - 1947 Budapest)

tihanyi.jpg

Fizikus, villamosmérnök, feltaláló.

A nagy felbontású televízió feltalálója.

1926-ban szabadalmaztatta a katódsugárcső alkalmazásával lehetővé váló több száz soros képfelbontású televíziórendszert. Szabadalmai alapján 1931-ben kezdték meg a képfelbontócső laboratóriumi kidolgozását. 

1939-ben jelentette be teljesen lapos, valójában egy igen korai plazmatelevíziónak tekinthető televízióját, amely a leírás szerint keretbe foglalva akár falra is akasztható (!), ennek a gyártását a háború utáni Magyarországon tervezte beindítani. A gondolattal már 1933-ban kezdett foglalkozni, és egy ilyen dátumú, valamint ezt bizonyítandó már tökéletesen kidolgozott, 1936-os szabadalmi leírás (igénypontok és rajzok) kézirata maradt fenn.

4. Schick Béla (1877 Balatonboglár - 1967 New York)

schick_test.jpg

1900-ban Grazban szerezte meg az orvosi diplomáját, ezt követően a bécsi gyerekklinikán helyezkedett el. 1923-tól New Yorkban dolgozott. Fő kutatái területe a diftéria volt, a diftéria iránti fogékonyságra kidolgozta a "Schick tesztet", ezt követően munkatársával, Pirque-vel az általuk megteremtett új tudományágnak, az allergia vizsgálatának szentelte életét.

Az általa vezetett orvosi kampány gyakorlatilag felszámolta a diftériát az USÁ-ban, ahol ezt megelőzően tízezrek váltak a járvány áldozatává. Brosúráival  komoly felvilágosító munkát végzett.

5. Zipernowsky Károly (1853 Bécs - 1942 Budapest)

zip1.jpg

Magyar mérnök, feltaláló.

 

1878-ban az ő tervei alapján késztették el az első - világításhoz használt - egyenáramú dinamót, mellyel szénrudas ívlámpát tápláltak.

1882-ben Déri Miksával szabadalmaztatja az első öngerjesztésű váltakozó áramú generátort, később ezt használták a Nemzeti Színház világítására.

Leghíresebb, legnagyobb jelentőségű szabadalmi bejelentése a Bláthy Ottóval megalkotott zárt vasmagos transzformátor.

zip.jpg

Köszönet a Wikinek.

 

Szólj hozzá

magyar wikipedia tudomány bonbon