2018. sze 16.

Sütizzünk a Fortepannal!

írta: Jagica
Sütizzünk a Fortepannal!

1924_petek_edit.jpg(1924 - Orig: Pétek Edit)

Be kell vallanom: sütifüggő vagyok. De hát kinek ne futna össze a szájában a nyál, ha meghallja: csokitorta, mézes krémes vagy habos mákos?

1937_uj_nemzedek_napilap.jpg(1937 - Orig: Új nemzedék napilap)

Már az egyiptomiak is készítettek édes lepényeket, tehát korán megszületett az igény erre az ízvilágra.

Az első természetes édesítőszer a méz volt, majd Indiában már a IV. századtól a nádcukrot is használni kezdték. Az ötlet az arabokon keresztül jutott el Európába. 

A középkorban Velencében jelent meg először Európában a marcipán, valószínű hogy a kereszteslovagok hozták magukkal a receptet Keletről.

1270-ből származik az első európai emlék cukrászcéh működéséről. Párizs a helyszín.

Innentől a fejlődés egyenes: lepény, levelestészta, pudingok, kekszek.

1900_specialis_gizella_ter_bp.jpg(1900 - Gizella tér (ma Vörösmarty) - Gerbeaud orig: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.051)

A XIX.században sorra nyílnak Magyarországon - Budán és Pesten a cukrászdák. 1827-ben Müller Antal a budai várban nyit - később Ruszwurm nevet felvevő cukrászdát.

128424.jpg(1969 - Orig: Bauer Sándor)

1854-ben már 12 helyen várják az édesszájúakat a fővárosban.

82680.jpg(1900- Városliget- Müller Károly cukrászdája Orig: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.09.006)

1858-ban nyitja Kugler Henrik cukrászdáját a mai József Nádor téren.

1870-ben költözik a Kugler cukrászda a Gizella térre. 1884-ben adja át Kugler az üzemeltetést Emil Gerbeaud-nak.

1900_klosz_gyorgy_specialis_gizella_ter_kugler_henrik_cukraszdaja.jpg(1900 - Kugler cukrásza a Gizella téren Orig: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.088)

A sütizés a polgárság körében népszerű időtöltéssé vált.

1935_lissak_tivadar_szolnok_kadar_cukraszda.jpg(1935 Kádár cukrászda Szolnok - Orig: Lissák Tivadar)

1900-től Koestlin Lajos készít tömeggyártásban kekszet Magyarországon, Győrben. (igen, így kezdődött a Győri keksz története...)

1957_fszek_budapest_gyujtemeny.jpg(Keksz - nem Győrből 1957 Orig:Fszek Budapest Gyűjtemény)

Auguszt, Hauer, Gerbeaud, Százéves, Ruszwurm... De vidéken is sorra nyílnak a cukrászdák.

Például 1874-től üzemel Szegeden a közkedvelt Virágh (ma már Virág) cukrászda. Kezdetben Allemann és társa cukrászda néven, majd amikor 1922-ben Virágh Géza temesvári cukrász megvásárolta a helyet, nevét is megváltoztatta. A tulajdonos jóbarátja volt József Attila, aki gyakran reggelizett itt.

1938_negyesi_pal_szeges_virag_cukraszda.jpg(1938 - Orig: Négyesi Pál)

A Rákóczi túrós receptje egy szaklapban, 1937-ben jelent meg először. A recept kitalálója Rákóczi János cukrászmester volt.

1959_bauer_sandor_budapest_kinizsi_cukraszda.jpg(1959 - Budapest - Kinizsi cukrászda Orig: Bauer Sándor)

Az oroszkrém-torta receptjének megalkotója Oroszi Sándor cukrászmester - nincs köze az oroszokhoz.

1958_bauer_sandor_budapest_anna_presszo.jpg(1958 - Anna presszó süteményespultja Orig:Bauer Sándor)

Dobostorta - a recept Dobos C. József cukrászmester érdeme, aki először 1884-ben készítette el. Titka a vajkrém, amit állítólag a cukrász talált fel. A süti olyan népszerűségre tett szert, hogy szekerekkel, jégtáblák között szállították szerteszét Európa városaiba a gazdag ínyenceknek.

1946_kotnyek_antal_bp_new_york.jpg(Cukrász verseny és kiállítás a New York kávéházban 1946 - Orig: Kotnyek Antal)

Akár hiszed, akár nem, még egy háború is kitört a sütik miatt: Mexikó és Franciaország 1838-1839 közötti háborúja a Cukrászdaháború gúnynevet kapta. Lajos Fülöp francia király indította a háborút - pénzügyi viták miatt, de nem talált hozzá kellő ürügyet, így kapóra jött neki a francia származású, Mexikóban élő cukrász kirablása.

(A helyi zavargásokban gyakran támadták meg a külföldiek tulajdonait. Így történt a cukrászdával is, aminek tulajdonosa először a mexikói kormánynál követelt kártérítést, ezt követően fordult a francia kormányhoz, bízva az igazságszolgáltatásban)

Nincs is jobb kiülni egy cukrászda teraszára és élvezni a remek időt egy süti társaságában!

Jó étvágyat!

1957_bauer_sandor.jpg

(1957 - Org: Bauer Sándor)

Köszönet a képekért a Fortepannak.

 

 

Szólj hozzá

fortepan bonbon