2018. aug 12.

Kell egy csapat!

írta: Jagica
Kell egy csapat!

Tíz érdekes tény a magyar futball őskorából

258077_640_kell_egy_csapat.jpgAlapvetés, hogy a focihoz mindenki ért mifelénk. Nem is vitatkoznék ezzel, gyerekkorom meghatározó élménye, ahogyan a családom férfi tagjai többszörös infarktus közeli állapotot túlélve szurkolnak a tévé előtt (vagy a sportpálya mellett), folyamatosan kommentálva minden kihagyott ziccert, bírói döntést, sikeres és sikertelen megmozdulást. És mivel nem egy csapat mellett tették le a voksukat, a meccsnézés minden perce vitával, veszekedéssel, hangzavarral telt, de szerencsére csak a meccsek idején tartott a haragszomrád.

Ők sem tudták azonban, hogyan is alakult ki Magyarországon a hivatalos futball, amelynek első nyomaira az 1800-as évek végén bukkanhatunk.1893-ban ír először a játékról a Sportvilág című újság. 

ujsag.jpg

Az újság részletesen beszámolt a futball szabályairól és európai (főként angol) eredményeiről.

(Nem mellesleg maga a játék -labda kergetése, rúgása- több ezer éves, először Kr.e. 2000 évvel használták a kínai hadsereg katonáinál - ezzel fejlesztve gyorsaságukat, ügyességüket.)

Érdekes, hogy a kínai labda játék (tsu-chu) a nők körében is népszerű volt:

chujutu.jpg

Nézzük hát a hazai foci-őskor legérdekesebb tényeit:

1.

Az első tökéletesen amatőr labdarúgó mérkőzést 1896-ban rendezték, érdekessége, hogy  télen-hóban játszották le, ezért csizmában, kabátban játszottak vagy inkább rugdosódtak a játékosok. Több lábtörést követően a meccset hamar lefújták.

2. 

A futball szabályait a XIX.század második felében fektették le Angliában, majd fokozatosan finomították azokat (játék szabályai, játékosok létszáma, pálya nagysága stb.). A tizenegyes rúgás például 1891-ben került be a szabályozásba.  Ebben az évben került a hivatalos kapura háló. Ezt a szabályrendszert vette át Magyarország néhány év múlva.

3. 

1897-ben játszották az első hivatalos, szabályos labdarúgó mérkőzést. Érdekessége, hogy mindkét csapatot a BTC adta. (Budapesti Torna Club) Tippelj, ki győzött!

4. 

1901 januárjában alakult meg a Magyar Labdarúgó Szövetség. (MLSZ) Érdekessége, hogy kizárólag budapesti csapatokból, ennek ellenére azonnal kiírták a magyarországi bajnokságot, amin csak a budapesti egyesületek vettek részt. A bajnokságot a képen látható BTC nyerte. 

btc_1901_bajnok.jpg

 

5.

Az első gólkirály Manno Miltiades lett, aki egyszerre volt sokoldalú művész (festő, karikaturista, plakátkészítő) és sportoló is (futóbajnok, gyorskorcsolya rekorder, középcsatár, evezősbajnok, olimpikon)

becsi_evezos_verseny.jpg

 

6. 

Ugyanaz a futballista két csapatban is játszhatott, egyetlen kikötéssel: a két csapatnak külön osztályban kellett lennie. Így fordulhatott elő, hogy bizonyos játékosok délelőtt a II. osztályban, délután az I. osztályban léptek gyepre.

7. 

Az első években mindenki amatőrként, kedvtelésből focizott. Sőt, a futballisták fizettek az egyesületeknek - tagdíjat. Cserébe használhatták az egyesület felszerelését. A Budapest Torna Club éves tagdíja például évi két korona volt.

8. 

Az első bajnokság legjobbja Ray Ferenc , a Budapesti Torna Club egyik alapítója volt. Szülei svájci származásúak voltak. Bár Budapesten kezdte iskoláit, Lusanne-ban tanult később internátusban. Ő hozta Magyarországra az első hivatalos méretű angol bőrlabdát. A labdával rendkívül ügyesen bánt, remekül cselezett, ezért a közönség imádta. A képen Ray kezében az ominózus labda.

ray.jpg

9.

Az első bajnokság nyertesei:

1. BTC: Budapesti Torna Club

2. MUE: Magyar Úszó Egylet

3. FTC: Ferencvárosi Torna Club

A bajnokságban játszott még a BSC (Budapesti Sport Club) és az MFC (Műegyetemi Football Club).

Az őszi forduló mérkőzései már augusztusban megkezdődtek, de az egyetemi klub vidéki játékosai csak szeptember második felétől tudtak mérkőzésen kiállni. Az MLSZ nem járult hozzá az MFC kéréséhez -miszerint a forduló kezdődjön később-, így a klub később visszalépett a bajnokságtól.

10.

Az első bajnokság nyertese, a 100%-os eredményt felmutató BTC nem érmet kapott a nyakába a győzelemért, hanem egy-egy sapkát a fejére (egy vállalkozónak köszönhetően) - de csak a legtöbbet játszott 11 játékos!

 

További érdekes tények az 1901 utáni évekből itt.

Szólj hozzá

futball bonbon habtest