2018. feb 17.

Hogyan válunk jobb emberré krónikus betegként?

írta: Jagica
Hogyan válunk jobb emberré krónikus betegként?

health-2082630_1280.jpgA krónikus betegek száma Magyarországon folyamatosan növekszik, a felnőttek 47 %-a szenved valamilyen krónikus betegségben. (szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek, cukorbetegség, allergia stb.) A krónikus betegség legtöbbször életünk végéig elkísér bennünket. Ami elszomorító, hogy a 18-25 év közöttiek 39 %-a krónikus beteg! Még ha legtöbbször ez "csupán" allergia, akkor is aggodalomra ad okot, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint a krónikus betegségekben halnak meg a legtöbben. (forrás: webbeteg.hu.)

Én is krónikus beteg vagyok, bélbetegségben szenvedek. De tudom, hogy a "jó krónikus betegek" számos olyan erősséggel rendelkeznek, amelyeket az élet más területein is képesek kamatoztatni. A betegség sok mindent elvett tőlünk, de néhány dolgot adott is, amitől jobb emberekké válhattunk. Álljunk meg egy kicsit, és az átélt mérhetetlen sok vacakság mellett örüljünk a kevéske jónak. 

Én őket dicsérem most, a társaimat a bajban. És dicsérem a családjukat, barátaikat, akik részt vesznek a napi harcban, visznek bennünket orvoshoz, ápolnak, figyelmesen nyomon követik a napi állapotunkat, szurkolnak és szeretnek. Ott vannak. Jelen vannak.

Bár én az IBS vagy Crohn betegekről írok most, mert ezzel kapcsolatban van tapasztalatom, de tudom, hogy más krónikus betegek, fogyatékkal élők, a családjaik is hasonló lelki fejlődésen mennek keresztül. Milyen erősségeket növesztünk magunkban, növeszt a csapatunk magában, miközben a betegséggel küszködünk?

Fegyelmezettség

A jó beteg (és családja) fegyelmezetten, rendszeresen él, be kell tartania az életmódját meghatározó orvosi előírásokat ahhoz, hogy kordában tarthassa a betegségét. Rendszeresen szedi a gyógyszereit, odafigyel a diétájára, igyekszik kerülni a stresszt, gondoskodik a felszívódási zavar okozta hiányok pótlásáról, tudja mit szabad és mit nem. Kezelőorvosát rendszeresen látogatja, a fájdalmas vizsgálatokat fegyelmezetten elviseli. Megtanulja uralni a vágyait, és nem dobja oda a nehezen elért eredményeit egy sóletért. 

medications-257346_1920.jpg

Folyamatos tájékozódás - szellemi nyitottság

A bélbetegségekről az átlagember keveset tud. A Crohn betegségről meg végképp - "fiatal" a betegség, 1932-ben írta le a tüneteket egy amerikai belgyógyász, dr. Crohn. Amikor engem a nyolcvanas években diagnosztizáltak ezzel a betegséggel, még az orvosok egy része sem hallott róla. Azóta persze az internet nagy barátunk, és a betegek igyekeznek minden elérhető információról, gyógymódról tudomást szerezni.

Mivel egyelőre ez egy gyógyíthatatlan autoimmun betegség, mind reménykedünk egy igazán hatásos terápiában, hiszen ha egy Tesla kikerülhet a világűrbe, nem tűnik olyan elérhetetlennek az álmunk, hogy egyszer csak valaki feltalálja a betegségünkre az ellenszert.

laptop-3087585_1920.jpg

Egészség-tudatosság

A jó krónikus beteg tudatosan él, és figyeli teste jelzéseit. Mivel elég neki egy betegség, más- új tünetek felbukkanásakor máris bejelentkezik orvoshoz. Nem hagyja, hogy eluralkodjon rajta egy másik betegség, fájdalom. Rendszeresen jár szűrővizsgálatokra is (rákszűrések, fogorvos, csontsűrűség vizsgálat, mammográfia stb.), mert tudja, hogy a szűrővizsgálatok az egészségeseknek is fontosak, hát még neki. És ez nem kamu: a bélbetegek komoly felszívódási nehézségekkel küzdenek, és ha erre nem figyelnek oda, újabb betegségek alakulhatnak ki náluk.

electrocardiogram-2858693_1280.png

Csapatszellem

A jó betegek összetartanak. Kitűnő példa erre a honlapunkon aktív fórum, vagy a zárt Facebook csoportunk. Segítjük egymást információval, lehetőségek megosztásával, orvos nevekkel, alternatív lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatokkal. Persze mind tisztában vagyunk azzal, hogy diétáznunk kell, és a gyógyszereket sem hagyhatjuk el, de a tüneteink enyhítése alapvető szükségletünk lenne, és ha egy eljárás, szer, gyógynövény, vagy bármi pozitív hatással van egyikünkre, hátha másoknak is segíthet. 

A csoportokban kendőzetlen őszinteséggel vagyunk képesek egymással megosztani a gondjainkat. Végre nem kell szégyenkezni, alakoskodni, a csoportban mindenki egyenrangú, és abszolút megérti a másik baját.

hands-2847508_1920.jpg

Együttérzés-rokonszenv-segítőkészség-türelem

A krónikus beteg nap mint nap megküzd a maga fájdalmaival, és egyéb tüneteivel. Tudja, mivel jár "kisebbségben" élni, ezért szívből jövő rokonszenvvel képes más betegek, fogyatékkal élők, vagy akár egészséges, de lelkileg szenvedők felé fordulni. Ha tud, segít. Pénzzel, tettekkel, idővel, figyelemfelhívással, rokonszenvével és együttérzésével. Elfogadó, nem ítélkezik. Ez a hozzáállás kiterjed a betegeken kívül a kapcsolataira is, egy krónikus beteg szülője, társa, gyereke, barátja ugyanolyan harcostárs, ugyanúgy segítőkész másokkal szemben.

Áldozatvállalás

A krónikus beteg és annak családja áldozatokat vállal. A legtöbbször ez idő, tennivalók a betegséggel kapcsolatban, sok pénz, ami biztosan hiányzik máshonnan. 

Törekszünk teljes életet élni, de vannak az életünkben áldozatok. Megtanulunk lemondani magunkért, megtanulunk lemondani másokért. 

Pozitív életszemlélet

A krónikus bélbetegek élete legtöbbször nehézséggel teli. Mivel pszichoszomatikus betegségekről van szó, elengedhetetlen, hogy ne uralkodjon el rajtunk a tüneteink miatt búskomorság, depresszió, rosszkedv. A saját állapotunk érdekében el kell sajátítanunk a pozitív életszemléletet. Meg kell tanulnunk relaxálni, örülni minden apróságnak, észrevenni a jót, a szépet, a derűt. A jó dolgokból lehet erőt meríteni, és hosszabb távon hinni önmagunkban, abban, hogy sokáig élhetünk a betegség ellenére, vagy a betegséggel együtt élve. Ez a gondolkodásmód segítőinkre is átragad, mert ők lendítenek át bennünket a nehéz periódusokon.

El kell fogadnunk a betegséget, néha a botlást, önmagunkat, a segítséget, a másokra támaszkodást.

Valakinek mindig meg kell mutatni a fényt az alagút végén. Tesónak, anyának, a dokinak, nekem, Neked.

pretty-woman-1509956_1920.jpg

 (Köszönöm a Családomnak, az orvosoknak, betegtársaimnak, munkatársaimnak, magamnak hogy képes vagyok több, mint harminc éve együtt élni a Crohnnal. Úgy néz ki, hogy ez a kapcsolat lesz életem egyik leghosszabb kapcsolata, ezért én igyekszem a lehető legjobban kijönni vele.De ez támogatás nélkül nem megy. Köszönöm a támogatást. És köszönöm a betegségnek, hogy jobb emberré váltam.) 

Szeretettel

Jagica

life coach

(fotók: Pixabay,com)

 

Szólj hozzá

coaching krónikus crohn bélbetegség IBS coltitis