2018. feb 03.

Etta James, az aranytorkú

írta: Jagica
Etta James, az aranytorkú

etta1.jpg Még nem tudtam róla semmit, még nem ismertem a nevét, de a hangja már ismerős, kedves, mindennapos volt számomra. Mivel filmrajongó és filmzene rajongó vagyok, hangjával nem egyszer találkoztam a mozikban. Aztán egy B.B.King koncertfelvételen kapcsoltam hozzá végre arcot, nevet. Ő Etta James.

Etta James soul, blues, rhythm and blues énekesnő, dalszerző 1938-ban Los Angelesben született Jameshetta Hawkins néven.

Édesapját nem ismeri, édesanyja sem biztosít számára megfelelő otthont, így évekig nevelőszülőknél él. Énekesi pályafutását csodagyerekként egy baptista kórusban kezdi, itt foglalkozik vele először énektanár.

1950-ben édesanyja magával viszi San Franciscoba. Itt ismerkedik meg a zenész Jonny Otissal 1951-ben egy tehetségkutató versenyen. Otis felfigyel a 13 éves lányra, aki akkoriban egy női vokál zenekarban énekel. Otistól kapja művésznevét, és ő írja meg a Peaches lánycsapatnak az első slágereit is (Wallflower, Roll with me Herry, Hold me- squeez me), rendszeresen fellépteti őket klubjában.

A Peaches Little Richard előzenekaraként hamar hírnévre tesz szert,  Etta szólókarrierje is beindul, a legnagyobb zenészekkel dolgozik a későbbiekben együtt. Sok műfajban kipróbálja magát, sokféle stílusban énekel:

1960-ban jelenik meg máig legnagyobb slágere. Az At Last! c. nagylemezén hallhatjuk először a címadó dalt (amit eredetileg 1941-ben írnak szerzői egy filmhez), amely örökre összeforr hangjával. Én sem tudom elképzelni más hanggal, ha meghallom ezt a dalcímet, már énekel is Etta a fülemben...

Én B.B.King műsorában láttam először énekelni a nyolcvanas évek végén - óriási világsztárokkal együtt. Akkor már  - közel ötven évesen, folyamatos alkohol és drogproblémákkal küzdve, túl pszichiátriai kezeléseken is -  fizikailag nem volt top formában, de a hanga még mindig királynői. A közel tíz éves zenei szünet után ekkor tér vissza a pályára.

(18. perctől és 35. perctől)

 

1994-ben Billy Hollidaynek tisztelegve válogatás albumot készít Mystery Lady: Songs Of Billie Holiday címmel az énekesnő legendás számaiból.

Gyönyörűségesre sikeredik:

Számos díj és kitüntetés tulajdonosa. (6 Grammy - köztük életműdíj, csillag a hollywoodi sétányon, helyet kap a Rock'n'Roll Hírességek Csarnokában, a Rolling Stone magazin beválasztja minden idők 100 legjobb énekesei közé stb.)

Még 63 évesen is töretlen intenzitással énekel. (itt épp az egyik leghíresebb dalát: I'd Rather go Blind címűt)

 Számos betegségtől sújtva (Alzheimer, leukémia, hepatitisz), 2012-ben hunyt el. 

etta_james04.JPG

 Őrizzük meg gyönyörű, kifejező hangját magunknak.

At Last.

 

Szólj hozzá

kult bonbon etta james