2018. jan 27.

Negyven éves kis színesek

írta: Jagica
Negyven éves kis színesek

fertepan.jpg(Orig:Fotepan)

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én imádok  régi holmik között nézelődni, turkálni, régi képeket nézegetni. Talán ezért is vonzódom annyira a Fortepan képeihez, és ezért olvasok szívesen régi újságokat is.

Ehhez az időtöltéshez ma már ki sem kell tennünk a lábunkat az ajtón, rengeteg sajtótermék beszkennelve várja, hogy virtuálisan belelapozzunk.

Most szűkebb otthonom, Pest megye  pontosan 40 éves (konrétan 1978. január 27-i) híreiből tallóztam. A kis színeseket a Fortepan 1978-ban készült képei illusztrálják.

1. A Szaljut űrállomás mindennapjai


„Házipatikára
egyelőre nincs szükség, a porszívóhoz viszont jól jön az új porzsák" állapította meg Georgij Grecsko, a Szaljut—6 űrállomás fedélzeti mérnöke, aki egyenes televíziós közvetítésben csomagolta ki a Prog- ressz teherszállító űrhajó egyik tartályát, hogy bemutassa, miket is küldenek az űrhajósok számára. Az űrállomás kéttagú személyzete a tervnek megfelelően, csütörtökön is folytatta a kirakodást, egyben előkészítette a hatóanyag áttöltését is.
Az
űrállomás személyzetének hozzávetőleg egytonnányi felszerelést, műszert és a létfenntartáshoz szükséges
anyagot,
élelmiszert küldtek az üzemanyagon kívül. Ez valamivel több mint egy napra látszik elégségesnek az olyan munkafeltételek mellett, amelyek az űrállomáson fennállnak, s amelyek sok anvagot is igényelnek.
A
világűrbe juttatott felszerelés között új ruhák, tréningruhák és fehérnemű is volt. Az űrhajósok ugyanis alaposan beleizzadnak ruháikba, de bár zuhanyozó már van a Szaljut-űrállomáson —. a nagymosás kérdése. még nincs megoldva... Ezért küldik teherszállító űrhajóval az utánpótlást ruhából és fehérneműből is számukra.

radio_es_televizio_ujsag.jpg(Orig: Rádió és Televízióújság - Űrhajózási múzeum, háttérben a Szaljut űrállomás eredetivel azonos mása. Csák Elemér moszkvai tudósító, Alekszej Leonov űrhajós, Vértessy Sándor riporter.)

2. Színes hír Pest megye testvérmegyéjéből,Suhl-ból, a legkisebb NDK megyéből


Hitel - ifjú házasoknak
A megye 12 438 ifjú házasának az elmúlt öt esztendőben összesen 62,6 millió márka kamatmentes kölcsönt adott a népi állam. A hitelben részesülők 46 százaléka munkás, 38 százaléka alkalmazott. Az igényjogosultak 96 
százaléka a pénzt lakásuk berendezésére költötte. A visz- szafizetés havi 52 márkás részletekben történik, melyből gyermekenként havi 10 márkát elengednek. A hitelt 28 éves korukig vehetik igénybe a fiatalok.

77887.jpg(Orig: Fortepan)

3. Kép nélküli kis színes hír a Csepel Autógyárból


Készül a speciális.

Tavaly 368 Volvo terepjárót szítettek a Csepel Autógyárban. Az idén továbbfejlesztik a járművet és megkezdik a speciális ponyvatetős, tűzolés betegszállító típusok gyártását is.

99434.jpg(Orig: Uvaterv - és tudom, hogy ez nem Volvo terepjáró)

4. Már akkor is


Hatmillió forint vesztesége származik az Ikladi Ipari Műszergyárnak évente a fluktuációból. A kilépők helyett ugyanis be kell tanítani az újakat, a különböző munkafázisokra. Egy ember oktatási költsége 10 ezer forint.

66338.jpg(Orig: Magyar Rendőr)

5. Felzárkóztatják a kevesebbet kereső pedagógusokat. A béremelés mértéke akár 250 Ft is lehet


Növekedett a pedagógusok átlagkeresete
A cél: elérni az alsó határt
Gondot okozó részletkérdések


Több mint háromszáz pedagógus tevékenykedik Vácott, a városi tanács irányítása alá tartozó alsófokú tanintézetekben, e pedagógusok az idén összesen mintegy 969 ezer forintnyi bérfejlesztésben részesülnek... 
 
...Vácott, a bérrendezés városi irányelveinek kialakításában az intézményvezetők és a beosztott pedagógusok fizetése között fennálló nagy különbségek mérséklését tekintették a legfontosabb feladatnak.
A rendelet szerint, minden pedagógusi fizetésnek 1979. március 31-ig el kell érnie a besorolás szerinti alsó határt.
Ez azt jelenti, hogy aki eddig kevésbé kiemelkedő munkája okából csak alacsony béremelést kapott, most az alsó határ mielőbbi elérése érdekében, magasabb fizetésemelésben részesülhet, mint jól dolgozó kollégája. Ez a kényszermegoldás sok helyen alaptalan szóbeszédre ad okot. Nem megfelelő egyes helyeken a tantestületek egysége sem. Előfordult, hogy az igazgató a tanárokat és a tanítókat egyenként értesítette a béremelések mértékéről, következésképp a pedagógusok között megkezdődött a kíváncsiság szülte sugdolózás. Ez az eljárás nem felel meg a munkahelyi demokrácia szabályainak.
A kötelező előrelépés az idén csaknem száz pedagógust érint.
A Báthori utcai általános iskolában például ebben az évben 72 ezer forintot használnak fel a bérek emelésére.
Ott a kötelező előrelépés 10 tanár fizetésében jelentkezik: ők tízen kapták a legmagasabb összeget, 250 forintot. Az 5 százalékos bérfejlesztési keretből a 27 pedagógus közül huszonhatan részesültek átlagosan 100 forintos emelésben....A városban dolgozó pedagógusok átlagbére 1975-ben havonta 2 ezer 625 forint volt. A bérfejlesztés mértékének 5 százalékra való növelése után, ez az összeg 2 ezer 794 forintra emelkedett. A tavalyi, kötelező előrelépés összegét szabályozó rendelet életbelépése után, Vácott az alsófokú tanintézetekben tevékenykedő pedagógusok pótlékok nélkül 3 ezer 345 forintot keresnek átlagosan havonta.

31045.jpg(Orig: Lechner Dokumentációs központ/Váti - Egri líceum 1978)

6. A helyes világításról


Szemet véd a jó fény
Ajánlások a világításkultúra javítására 


A szakemberek felmérése szerint az építők, belső berendezők kevés gondot fordítanak a tantermek, szerelő- csarnokok, lakószobák helyes megvilágítására.
A tapasztalatok szerint a helytelen világítás az iskolákban okozza a legnagyobb gondot. Éppen ezért a világítás- technikai állomás szervezésében 11 megyében kialakítottak már úgynevezett mintavilágítású tantermet. Ezekben két sorban helyezték el a mennyezeten a lámpákat, az egyik közvetlenül az ablak mellett húzódik, a másik pedig a két padsor fölött párhuzamosan a padokkal. A kutatási eredmények szerint ugyanis a szemnek így a legkellemesebb a fényeloszlás.
Az ipari üzemek, gyárak, szerelőcsarnokok belső megvilágítása is sok kívánnivalót hagy maga után. Ezért a fényforrások elhelyezésére, a fény erősségének meghatározására a világítástechnikai állomás különféle ajánlásokat dolgoz ki, amelyeket az üzemi ergonómusok gyakorlati munkájuk során hasznosíthatnak majd.
A modern lakószobák, otthonok helyes megvilágításának megválasztásához is segítséget nyújt a világítástechnikai állomás. A viszonylag alacsony mennyezetek miatt ugyanis itt a hagyományos csillárok nem megfelelőek, helyettük inkább a sarkokat célszerű megvilágítani, külön fényforrással pedig a mennyezetet világítani, hogy az innen visszaverődő szórt fény terjedjen el a helyiségben.

84811.jpg(Orig: Kádas Tibor )

 

7. Hatékonyság növelése helikopterrel


— Helikoptert vásárolt a ceglédi Lenin Termelőszövetkezet. A hagyományos földi műtrágyaszóró géppel egy nap alatt hatvan-hetven, helikopterről négy óra alatt négyszáz hektáron lehet fejtrágyázni.

118446.jpg

(Orig: MHSZ)

Szólj hozzá

fortepan Bonbon