2018. jan 06.

A kommentelés őskora

írta: Jagica
A kommentelés őskora

Válogatás Karinthy Ferenc írónak címzett névtelen levelekből

alphabet-2518264_1920.jpgA kommentelés nem újkeletű dolog.

Az emberek már ötven-száz éve is szerették véleményüket kifejteni a legkülönfélébb témákban - írásban, akár név nélkül is, levelüket postán eljuttatva a címzetthez. 

Karinthy Ferenc írónk a hozzá írt olvasói leveleket gondosan megőrizte, sőt azonnal válaszolt is rá (nyilván a rá jellemző iróniával). Kivételt képeznek természetesen a név és cím nélküli levelek, amelyekből egy kis csokornyit nyújtok át Nektek szeretettel.

Hogy miért pont az ő leveleiből szemeztem? Mert Karinthy Ferenc az egyik legnagyobb jóindulatú tréfamester ("troll") volt a maga idejében, imádta csőbe húzni barátait, rokonait, írótársait, nem átallt állevelekkel, áltelefonokkal, áltörténetekkel vegzálni és megviccelni bárkit a környezetéből.

(A levelekből az író halálát követően (1992) felesége és Jovánovics Miklós szerkesztett válogatást, amely 1994-ben jelent meg.)

karinthy_ferenc_1973.jpg

1. A Szellemidézés c. regénye megjelenését követően - 1946-ban

"Szégyellje magát, maga egy piszkos alak.Nem restelli kiteregetni családja piszkát, szennyesét, és megbecsteleníteni szüleit. Hogy tehetett ilyet. Inkább fogta volna be a száját, tette volna el a tollat. Menjen a vízbe pólózni, ott talán megállja a helyét. Vagy talán még ott sem!"

2. A Magyar Nemzetben megjelent cikke után (Nyelvelés címmel rendszeres vasárnapi rovata volt) - feltehetően 1964-ben

"...Az, hogy Ön saját bevallása szerint a feltehetően szűk körű társadalmi érintkezés során szintén használja ezeket a szavakat (t.i. baszd meg) , ez nevelés és ízlés dolga. A Fészek vagy Írószövetség "bohém" társalgási stílusa lehet magánügy, de ha a trágárság helyet kap az irodalomban, művészetben,az már közügy, és ellentétes az ifjúság illemre, udvariasságra, kulturált magatartásra való nevelésével.

Az ön "langyos" bírálata is közreműködik annak az útnak az előkészítésében, mely - ha így megy tovább -  a társadalmi érintkezés és magatartás szintjét a legkevésbé kulturált társadalmi réteg,a huligánok, a szénhordók, kocsisok stb. durvaságának szintjére fogja lesüllyeszteni.

Végül egy kultúrpolitikai kérdést:

A szocializmus építése, a kommunizmusba való átmenet, maga a kommunizmus szükségképpen magával hozza, megmagyarázza és igényli a trágárságot? Baszd meg!"

3. Zsiga. Így hívták Karinthy Cini kutyáját, aki valóságos főszereplő volt az író életében és  háromkötetes naplójában is. Karinthy 1965 áprilisában ír a Magyar Nemzetben kétségbeesett hangvételű tárcát Zsigáról,aki elkóborolt, keresik. Zsiga később meglett, a jó hír is megjelent az újságban.

Zsiga története valóságos levélcunamit zúdított az íróra. 

" Kedves Zsiga!

A Magyar Nemzetben olvastam, mi történt. Nagyon nagyon sokan örülünk, hogy haza kerültél. De most szépen kérlek légy szíves és többé ne csavarogj el, mert ezzel a kis csavargással egy 78 éves idős néninek egy álmatlan éjszakát és 2 nagyon rossz napot szereztél. Szervusz, csókol, Joci néni" 

A levelek nagyobbik része aggódó hangnemű volt, és együttérzését fejezte ki, de a névtelen trollok természetesen ebben az esetben is pontosan megírták, mit-mivel hová.

" Mélyen meghatott cikke a kutyájáról. 

Nekem és valószínűleg még sokaknak az a véleményünk, hogy: dögölj meg a kutyáddal együtt.

Egy emberszerető honpolgár."

Továbbá:

" A megható, túlcsorduló önfeláldozó kutyaszeretet mellett - amelyet Karinthy Ferenc váltott ki az emberiségből - , nagyon szerényen megkérdezem a magyar társadalmat és vezetőit, nem volna egy kicsit aktuálisabb és fontosabb az emberekkel is törődni?

Egy nem kutya- hanem emberbarát magyar"

4.  Cédulára írva, amelyet a szegedi Virág cukrászda pincére adott át Karinthynak, amikor fizetni akart:

" Amióta a Baracklekvár (K.F. novella) megjelent a Népszabadságban, tisztelem Önt. Ezért ne vegye sem tolakodásnak, sem sértésnek, de a tisztelet személyesen másképp ki nem fejezhető módjának, hogy a kávéját kifizettem"

5. 1980 - Az Új Tükörben Tavirózsa címmel jelenik meg K.F. visszaemlékezése Tamási Áronra.

"Te kis mocskos nyikhaj alak! Hát azt hiszed, hogy úgy ahogyan vagy, felérsz Tamási Áron lábának kisujja körméig???!!! ... kiskaliberű, habzó szájú irígy patkányok!!!" 

6. Az író Epepe című regénye megjelenik folytatásokban a Magyar Nemzetben 1969-ben

"Magyar Nemzet Szerkesztőségének!

Az Epepére vonatkozólag:

Jól tudjuk, hogy az írókat ívenként fizetik, de amit Karinthy csinál, az több a soknál. 

Ez nem irodalmi csemege, hanem egy egyszerűen unalmas. Ha három folytatáson belül nem történik Budai elvtársunkkal (főszereplő) valami érdemleges, abba hagyom a Magyar Nemzet vásárlását, és más lapot fogok venni. Csak nem fogjuk 30 folytatáson keresztül az egész varangynyelvet megtanulni?" 

7. 1982-ben megjelenik a Budapesti ősz c. regénye

"Kedves Író Úr,

szeretem, illetve szerettem az írásait. De remélem, a Budapesti őszt vagy le fogja tagadni, vagy nagyon szégyellni fogja majd, ha megírta. Az egész regény kitaláció, nem ilyenek voltak az események, nem így gondolkodtak az emberek. És főként ami megbocsájthatatlan, nem lehetnek olyan körülmények, olyan ellentétek, ami arra bírhat valakit, hogy szülőapját megölje. Ezzel visszamenőleg azt is elrontotta, ami addig a regényben még elfogadható volt. Javaslom, ha újragondolja, vagy a könyvet esetleg újra megjelentetné, változtassa meg ezt a jelenetet vagy hagyja ki. Sokat emelne vele írása színvonalán.

Egy jóakaró olvasója, aki eddig csaknem minden könyvét elolvasta és szerette"

(fotók: Pixabay és Wikipédia)

 

 

 

Szólj hozzá

kult troll Karinthy Ferenc