2017. dec 09.

Illatemlékeink

írta: Jagica
Illatemlékeink

megoldokulcsponthu.jpgTudtad, hogy az ember 10 ezer különböző illatot tud kellő gyakorlás után megkülönböztetni? És azt, hogy a gyerekek több szagot éreznek, mint a felnőttek?

A legtöbben rengeteg élményt őrzünk magunkban, ahol a képek és hangok mellé illat is társul. Az emlékek egy részét bármikor képesek vagyunk felidézni. Ha az emléket mélyen elástuk magunkba, és sosem gondolunk rá, akaratlanul is képes előbújni a hozzá társuló illat újbóli érzékelésével.

Ez az a bizonyos Proust effektus, amit Marcel Proust íróról neveztek el, aki az Eltűnt idő nyomában c. regényében pontosan leírta ezt a jelenséget. A könyvben amikor a narrátor Swann beleharap egy madleine sütibe, akkor a sütemény íze és illata a gyermekkorából rég elfeledett, esetleg szándékosan eltemetett emlékek sorát hívja elő. Az illat  sokkal élesebben, intenzívebben hozza elő az emlékképeket.

megoldokulcs.jpg

Érdekes, hogy amíg a képekben elraktározott emlékeinket képesek vagyunk szavakba önteni, az illatokra nincsen sok szavunk, csak körülírni tudjuk őket, sokszor még a körülírás is nehézségbe ütközik. Egy parfümőr, akinek a kifinomult szaglás, érzékelés a munkája, képes az általa használt anyagok pontos megnevezésére, körülírására, de ez bizony csak az illatok egy kis részére vonatkozik. És az illat emlékeink sokszor jóval összetettebbek, mint egy parfüm. 

Az illatok könnyen kondicionálhatóak, egyszerűen és szinte megbonthatatlanul kapcsolódnak össze az agyunkban tárgyakkal, vagy emlékekkel, alakítanak ki bennünk jó vagy rossz érzéseket, feltételes reflexeket. (klasszikus példa: valahol romlott ételt ettél, rosszul lettél. Ha csak arra az ételre vagy étteremre gondolsz, máris érzed azt a szagot és öklendezel. Vagy a kórházi fertőtlenítő szagot megérezve gondolatban már átéled, ahogyan az injekciós tű megszúr)

A kondicionálás mesteri manipulációra is felhasználható: bizonyos boltokban igyekeznek olyan kellemes illatokkal telíteni az üzlet levegőjét, ami a vevők nagy részét valami igazán kellemes élményre emlékeztetheti, így jó érzésekkel telítődnek, komfortosabban érzik magukat, és esetleg szívesebben is költenek.

essential-oils-2535611_1920.jpg

Orrunkban a receptorok 2 hónap alatt megújulnak: elhalnak, majd új szaglósejtek képződnek, de mivel az emlékeinket az agyunkban tároljuk, a megújulás folyamata nem zavar meg minket a szagok és illatok érzékelésében és beazonosításában.

Az Alzheimer kór korai felismerését segíti az a tény, hogy a betegségben szenvedők illat-érzékenysége már a betegség korai szakaszában nagymértékben csökken. 

Ha ideges, esetleg szomorú vagyok, vagy nem tudok elaludni, gyakran "vizualizálok" egy kellemes élményt, amely megnyugtat, feldob, és egy pillanat alatt megnyugszom és örömteli érzések töltenek el. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de az én vizualizációm nem kimerevített kép (például homokos tengerpart), hanem valós vagy kitalált cselekmények, történetek, apró életképek, ahol érzékelem a hangokat is (egyszerre többet, a háttérzajokat is és a beszédet, zenét is) és társítom a hozzávaló illatokat is.

Mindannyian erőt tudunk meríteni kedvenc illataink és az ahhoz rögzült kép, történet felidézéséből. 

Az én személyes kedvenceim, amelyek mindig boldogsággal töltenek el:

- A Balaton illata kánikulában (a selymes víz, a hínár, a halak és az iszap szagának keveredése), miközben nyakig merülök a vízben

- amikor az apukám egy csipetnyi száraz tűlevelet szórt az olajkályha dobjának tetejére pörkölődni

- a hó illata (amikor nagy pelyhekben hullik, és régóta, már mindent beborít 10-20 centi magasan, és belegázolok a szűz hóba, ami roppan a talpam alatt, a levegő pedig friss, ózon és hóillatú)

megoldokulcs_coaching1.jpg

- gyerekkorom kiserdejének tömény orgonaillata májusban (attól kiserdő, hogy fák helyett magas orgonabokrok nőtték be a területet. Az orgonáról a kiserdő, és az iskolai ballagások jutnak az eszembe)

- amikor a kánikulában  egy zápor után gőzölög az aszfalt, és tapicskolunk a meleg pocsolyában

- asztalos nagypapám műhelyének illata (faforgács és fűrészpor, főzött enyv és festék illatának keveredése)

megoldokulcs_lifecoaching2.jpg

 

- a frissen nyírt fű illata a simogató napsütésben, miközben hallom a fűnyíró búgását 

- amikor az őszi avar még száraz, és picit por- picit napillatú

- amikor behajtok az IKEA mélygarázsába, lehúzom az ablakot, hogy jegyet vegyek a sorompónál és a fenyőfaillat bekúszik az autóba

- amikor a nagyszüleim falujában minden ház előtt petúniapázsit terült el az árokparton, és ha beértünk a faluba, tömény balzsamos petúnia illat fogadott

flowers-1205746_1280.jpg

- amikor a volt iskolámban az udvarról beszaladtunk a folyosóra, és egyszerre éreztük a picit penészes falak (régi kastélyiskolára gondolj), az olajos padló, a cserépkályhából kiszűrődő füst, a kék csomagolópapírral bevont könyvek és a nagyüzemi kondérban főtt tea illatát

- amikor nyáron a fenyőerdő lehullott tűleveleit és a fa gyantáját hevíti a nap

- amikor már sül a mézeskalács, meggyújtok egy csillagszórót, és a frissen hámozott narancs a már felállított luc illatával vegyülve megbonthatatlan karácsony érzéssé fonódik össze

christmas-3000057_1920.jpg

Nektek melyik a kedvenc illat emléketek?

(fotók: Pixabay)

 

Szólj hozzá

emlék illat bonbon coaching habtest