2017. nov 18.

Miklósra várva

írta: Jagica
Miklósra várva

Részletek Gyarmati Fanni - Radnóti Miklósné - naplójából

radnoti-miklos-gyarmati-fanni-1.jpgRadnóti Miklós egyik legkedvesebb költőm. A november az ő emlékezetével telik, 1944. november 9-én hunyt el.

Együgyű dal a feleségről

Az ajtó kaccan egyet, hogy belép,
topogni kezd a sok virágcserép
s hajában egy kis álmos szőke folt
csipogva szól, mint egy riadt veréb.

A vén villanyzsinór is felrikolt,
sodorja lomha testét már felé
s minden kering, jegyezni sem birom.

Most érkezett, egész nap messze járt,
kezében egy nagy mákvirágszirom
s elűzi azzal tőlem a halált.

(1940. január 5.)

Felesége és múzsája Gyarmati Fanni volt, akivel 1926 táján ismerkedtek meg, 1935-ben házasodtak össze. Fanni (Fifi) ekkor kezd el naplót írni.

Gyarmati Fanni haláláig gondozza Radnóti Miklós hagyatékát, távol tartva magát a nyilvánosságtól. A naplója - Fanni 2014-ben bekövetkezett halálát követően-  jelent meg nyomtatásban.

Most néhány fontos pillanat következzen a naplóból:

1945.január 18. (csütörtök)

Fanni Budapesten vészeli át a háborút. Mikor Budapest már felszabadult, Fannit megerőszakolja egy orosz katona abban a házban, ahol épp bujkál unokahúgával, Hermivel.

"Rettenetesen összetörten maradtam ott.Nem lehetett tisztálkodni rendesen, csak kívülről, hideg lysoformos vízzel. Uramisten, mi lesz ebből?Nagyon letört, hogy megint én fogtam ki ezt, ha örültem is, hogy nem Hermi, de biztos mások nem szenvednek így.  Igaz, hogy kívántam, hogy részt vehessek az áldozatokból, de megváltja-e ez valóban Mik szenvedéseit?"

Radnóti Miklós ekkor már nem élt, de erről Fanni nem tudott, a bujkálás ideje alatt semmi információhoz nem jut hozzá.

1945.január 26. péntek

Fanni még mindig nem hallott semmit a költőről.

" Jaj Miklós, úgy vágyom, olyan velőbe hasítóan fájdalmasan utánad. Mióta nem volt körülöttem senki hozzá fogható erkölcsi lény. A tisztaságára, az édességére, a szeretésére, a gyöngédségére olyan szomjasan, keservesen vágyom néha, hogy nem értem, hogy lehet így bírni az életet. "

1945. február 21. szerda

Radnóti Miklósról hamis pletykák terjednek.

"Beszélik, Miklósról hír jött, hogy Temesváron van kórházban, hogy nem jön vissza, míg nem lehet utazni. mert gyalog nem akar. Verse jelent meg a temesvári újságban.Kicsit hitetlenkedve hallgatom"

1945. május 5.

Még mindig nincs hír, Radnóti Miklós már fél éve halott.

" Édes, leggyönyörűbb napja összes együtt töltött éveinknek: Mik születésnapja. Most először egyedül töltve, és ezt is ki lehet bírni mégis. Reggel ragyogó, biztató kék ég alatt korán sietek el a Terézániumba. Megüzentem Sík atyának, aki itt van, hogy mondjon ma misét Miklósért..."

1945.június 26.

Egyre többen szállingóznak haza az erőltetett menetből, de konkrét hír még mindig nincs.

" Él-e még? Egyre kevésbé tudom hinni, minden gondolatom a magam szoktatása gyáván ahhoz, hogy ő nincs....A halovány kis remény, hogy látták március végén  Flossenbürgben, szertefoszlott, sőt, azóta súlyos, ellentmondó hírek is vannak, hogy Győrben beteg-kocsira tették, és talán kórházba vitték, talán nem is ment ki a többivel Németországba, akkor pedig ott elpusztult a nyilas hónapok alatt, mert már régen kellett volna hírnek jönnie róla...kellett volna már értesítést küldeni, ha él, ha megvan."

1946.augusztus 19.

És a bizonyosság.

"... megjelent egy zsidó lapban a hír: Győr mellett, Abdán felnyitottak egy tömegsírt, és a megtaláltak és megállapíthatók névsorában szerepelt teljes névvel , pontos adatokkal Miklós...Hát igen, tudtam, hogy nem élhet, mert akkor híre jött volna már akárhonnan, de ezt nem vártam most mégsem..."

A költő 1944-ben Abdán tömegsírba került, először itt exhumálták 1946 júniusában. Győrben újra temették Radnótit, 21 társával együtt. Augusztus elején másodszor is exhumálták, majd ezt követően szállították testét Budapestre, ahol végső nyugalomra lelt a Kerepesi úti temetőben 1946 augusztus 14-én.

De inkább idézzünk fel egy kedves pillanatot a naplóból, amikor a költő még élt - boldogan, Fannival:

1940. február 22.

"Kint vagyunk síelni hármasban Zsuzsával. Boldogítóan szép nap volt.... Miknek is jókedve volt ezúttal, különösen mert meleg vacsorát főztem neki, és aztán gyorsan lefeküdtünk. Farkasok ordítanak  a szobánkban. Micsoda tél ez!"

megoldokulcsponthu1.jpg

 

 

Szólj hozzá

kult szívügy Radnóti Miklós Gyarmati Fanni