2017. sze 16.

Miért jó naplót írni?

írta: Jagica
Miért jó naplót írni?

ilya-ilyukhin-281346.jpg(Photo by Ilya Ilyukhin on Unsplash)

Bort iszom, vizet prédikálok.  Mert most kezdtem rendszeresen naplót írni. Nincsenek sokévnyi tapasztalataim, de tudom, jó lesz.

Nem kell neki nagy feneket keríteni, nem kell drága napló és írószerszám, megteszi egy egyszerű, sima spirálfüzet is a legolcsóbb tollal, vagy ceruzával. (mások ajánlják, hogy "adjuk meg a módját", de én pont lazára szeretem venni. Nem a külső a lényeg.)

Miért vágtam bele a naplóírásba?

1. Pozitív hatással van a szervezetemre.

Mert pont most olvastam, hogy csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, ezáltal csökkenti a vérnyomást, fejfájást. Ez már két olyan remek érv, amiért érdemes elkezdeni. Lelassít. Az agyam és a kezem dolgozik, a testem nyugalmi állapotba kerül. Igazi slow élmény.

2. Szabadságot ad. 

A naplóírás bármiről szólhat! Ha akarom, leírom, mit reggeliztem aznap, vagy mi történt velem, én azonban a folyamatosan csapongó gondolataimat, ötleteimet rögzítem szívesen. És szeretek firkálni, rajzolgatni: ki mondta, hogy a naplóba csak írni lehet? Beragaszthatom, ha akarom azt a koncertjegyet is, amire egész életemben emlékezni fogok, teleszórhatom a mondandóm pálcikaemberekkel.

Akkor írok, amikor akarok. Ott írok, ahol akarok. Olyan kreatív lehetek, amennyire csak akarok.

Senkinek nem kell megfelelnem. Hány olyan tevékenység van az életünkben, amiről ez elmondható?

group-2606809_1920.jpg(Fotó: Pixabay)

3. Megváltozik a világhoz való viszonyom.

Ha látok valami érdekeset, megtapasztalok egy élményt, már a MOST pillanatában el tudom dönteni: van-e értelme akár írásban rögzíteni, fontos-e valójában nekem. Ha kialakul bennem a rutin, gyorsan rájövök, hogy az apró, bosszantó dolgok említésre sem méltóak, könnyebben kikukázhatom az élményt, és egyre inkább képes leszek a jó dolgokra koncentrálni.

A felemelő, pozitív történéseket, jó benyomásokat, kellemes élményeket viszont alaposabban meg fogom figyelni, erőteljesebben rögzítem magamban. 

4. Terápiás eszköz.

Ez az érv mindig előkerül a naplóírás mellett. Nem tudom kikerülni, nem tudok vitatkozni vele. Mindenki életében vannak olyan történetek, a fejében kavarognak olyan gondolatok, amiket nem óhajt vagy tud másokkal megosztani, mert túl intim, túl személyes, túl bonyolult, másoknak túl érthetetlen. 

Kiírom magamból és kész. Sőt, rágódhatok rajta addig, amíg én akarok. Az is lehet, hogy a folyamatos belső párbeszédemben hetek, hónapok múlva meg is születik a megoldás. 

Amíg írok, épülök - fejlődöm- gyógyulok testben és lélekben. 

adult-1846488_1920.jpg(Fotó: Pixabay)

5. Fejlődöm.

Nő az íráskészségem, fejlődik a személyiségem, egyre gördülékenyebben fejezem ki a gondolataimat, alaposabban megismerem önmagam, reakcióimat, javul a problémamegoldó készségem.

Az íráshoz irtó kevés dolog kell. Egy füzet, egy toll és én. 

Nem kell internet, mobil, nem kell selfiet készítenem közben, nem kell dokumentálnom,hogyan írok, nem kell szép ruha, érdekes helyszín, csillogás és villogás. JÓL érezhetem magam minden külsőséget kizárva.

Vágjunk bele.

Jagica

book-2553104_1920.jpg

(Fotó: Pixabay)

Szólj hozzá

napló írás bonbon coaching szívügy