2017. sze 09.

Megfordulni jó

írta: Jagica
Megfordulni jó

climate-change-2254711_1920.jpg(Fotó Pixabay)

Ötvenesként a legtöbben már szeretjük, megszoktuk az állandóságot, és félünk bármin is változtatni. A szocializmus belénk kódolta az egy élet = egy sín elvet, és a szüleink is eszerint éltek: ők már huszonöt éves korukban tudták, hogy ki mellett, milyen munkát végezve, melyik munkahelyről mennek nyugdíjba. Mintha az élet csakis ugyanazon sínen közlekedhetne, vihetne bennünket a befejezésig.

grandstand-330930_1920.jpg(fotó: Pixabay)

Ötvenesként emlékszel még arra, amikor gimnáziumban arról kellett írni, hogyan akarod látni magad tíz év múlva? Mindnyájan soroltuk a sztereotípiákat: diploma, állás, építkezés, házasság, két gyerek. Egyen-gondolatok, egyen-álmok. 

Én végre szeretnék valami mást, valami többet, valami újat. Eddig a sztereotípiák találtak ki engem, most én szeretném kitalálni magam.

Ez nem kapuzárási pánik, nem életközepi válság. Szeretnék önazonos lenni.

annie-spratt-365638.jpg(Photo by Annie Spratt on Unsplash)

Ha figyelmesek vagyunk, a gyerekeinktől már magunkba szívhatjuk a rugalmasságot, a változtatással járó, megerősítő érzéseket, és egyre inkább elfogadhatóvá válhat számunkra is, hogy lehet változni, lehet változtatni, lehet nagyot fordulni ötven felett is.

Nem azért, mert rákényszerít bennünket valamilyen külső körülmény, hanem mert mi magunk akarjuk, érezzük, hogy nem jó, ahogyan most van.

Keress inspirációt, töprengj, nem sürget már semmi, találd ki, képzeld el,rajzold le, írd meg, mit szeretnél. 

Már nem kell megfelelned másoknak, végre előre léphetsz, és azt mondhatod: máshogy szeretném élni az életem.

kyler-boone-272103_b.jpg(Photo by Kyler Boone on Unsplash)

Kornis Mihály a Vígasztalások könyvében ezekkel a szavakkal inspirál:

Megfordulni jó

Ezt nem tudod, amíg nem gyakorolod.Azt hiszed, gyökeresen mással foglalkozni, mint addig éveken át, valamit teljesen feladni, vagy valakiről lemondani, új barátokat szerezni, és teljes figyelmeddel megajándékozni őket, rettentően kimerít majd.

Frászkarikát.

Pihentet. Az ellenkezője öregít, a szokásaidban való eltehénkedés.A hamis barátságok őszintétlen rituáléja.A megszokott szemét látványa.

Megfordulni, az is egy új élet.

rob-potter-364323.jpg(Photo by Rob Potter on Unsplash)

Csodás dolgok jönnek.

Szeretettel

Jagica

Szólj hozzá

változás coaching szívügy