2017. aug 19.

9 irodalmi bakancslistás hely

írta: Jagica
9 irodalmi bakancslistás hely

acropolis-2092534_1920.jpg(Fotó innen)

 

Veletek is előfordult már, hogy olvasás közben beleszerettetek egy városba vagy országba, és megfogadtátok, hogy egyszer elmentek oda?

Kicsi korom óta olvasok, és élénk fantáziával el is képzelem a szereplőket, történeteket, helyszíneket. Nem feltétlen szeretek a történeteimmel filmen találkozni, mert kevés kivétellel csalódást okoz a szembesülés.

Mégis, vannak helyek, amelyeket meg szeretnék nézni élőben is, ahol el tudom szereplőimet, hőseimet képzelni, ahogyan küzdenek, élnek, szeretnek.

Megmutatom az én irodalmi bakancslistámat. 

1.  John Berendt: Éjfél a jó és a rossz kertjében

      Savannah - USA

Először a filmet láttam. Clint Eastwood mozija nem csak ügyes adaptáció, remek krimi, de gyönyörűen fényképezett panorámakép a városról. Szerelem első látásra, és ezt az érzést a könyv csak felerősítette bennem. Történelmi negyed, parkok, titokzatos temető, tikkadt szöcskenyájak.

Az a bizonyos álmos Dél.

jessica-furtney-223487.jpg(Photo by Jessica Furtney on Unsplash)

 

2. Jane Austen: A klastrom titka

    Bath - Anglia

Jane Austen rajongó vagyok. Az írónőt megihlette a város, nem csoda, Bath egy kis ékszerdoboz. Villámlátogatásom alkalmával elsuhantunk a ház előtt is, ahol Jane Austen öt évig élt.

Szeretnék ráérősen barangolni a városkában, és visszarepülni Jane Austen idejébe legalább egy tea erejéig.

michael-d-beckwith-271179.jpg(Photo by Michael D Beckwith on Unsplash)

 

3. Brunella Gasperini: Én és ők

    San Mamete - Olaszország

Kamaszkorom egyik kedvenc könyvének bolondos családja Milánóban él, de amint tehetik, rohannak nyaralójukba, ahol mindig csodás és mulatságos dolgok történnek velük, szomszédjaikkal, állataikkal.

A nyaraló San Mametében áll, a Lugano-tó partján.

A képek alapján igazi ódon olasz városka, beleszeretős.

img5.jpg(fotó: sanmamete.com)

 

4. Szabó Magda: Zeusz küszöbén

    Görögország

Szabó Magda klasszika filológia szakos tanárként végzett, folyékonyan beszélt latinul, így az ő tollából nem csak egy egyszerű görög útikönyvet kapunk, hanem egy szemeszternyi tudást az ókori görög történelemből és kultúrából. Az írónő férjével, az író Szobotka Tiborral bebarangolta az országot, és végighajózott jópár szigetet. A sok viszontagság ellenére, amelyet turistaként szenvedtek el, a kisregény egy szerelem története: az írónő és a görög mitológia között.

Így lenne jó utazni, heteken át, ráérősen.

delphi-809656_1920.jpg(Fotó innen.)

 

5. Gabriel Garcia Márquez: Szerelem kolera idején

    Magdalena folyó - Kolumbia

Florentino Ariza és Fermina Daza szerelme sok-sok viszontagságot követően az Új Hűség nevű gőzösön teljesedik ki. A hajót - kolerát hazudva - vesztegzár alá helyezi a kapitány, mert így az aggkori szerelmesek békében le- fel hajókázhatnak a Magdalena folyón az idők végezetéig, nem kell tartaniuk attól, hogy a felszálló utasok megzavarják a kései nászútjukat.

 Talán nem is maga a folyó vonz, hanem az a fülledt dzsungel hangulat, amely a regényben az utazást körüllengi.

river-1405645_1920.jpg(Fotó innen)

 

6. Robert Harris: Szellemíró

    Martha's Vineyard szigete, Edgartown - USA

A film után olvastam el a forgatókönyv alapjául szolgáló regényt. A sziget hangulata, időjárása a cselekmény idején komor, hűvös, de a képek alapján nagyon vonzó és barátságos hely lehet.

Oda vagyok a világítótornyokért!

edgartown-light-station-404176_1920.jpg(Fotó innen)

 

7. Elisabeth Gilbert: Eat pray love

    Bali - Indonézia

Aki a hosszúra sikeredett, vontatott film alapján ítélné meg a regényt, ne tegye! Elisabeth Gilbert öniróniával, szeretettel,könnyedén és szellemesen ír, élvezet olvasni! Bali a könyvében egyszerűen varázslatos. Pont olyannak képzeltem a regény alapján, mint amilyen fotót találtam ide illusztrációnak.

Nem véletlen, hogy annyi embert inspirált ez a könyv. Imádtam.

jeremy-bishop-330225.jpg(Photo by Jeremy Bishop on Unsplash)

 

8. Betty Cavanna: Mintha nővérek lennénk

    Beacon Hill, Boston - USA

Kamaszkorom egyik kedvenc csíkos könyve. A történetben a fiatalos, bolondos anyuka és a komoly, jó tanuló, gátlásos lánya "csatázik" egymással. A Délen felnőtt Viktoria Bostonban tanul, később anyukája is itt bérel lakást, mégpedig Boston bohókás művésznegyedében, a Beacon Hill-en.

Már nagyon rég le szeretném csekkolni, tényleg olyan macskaköves, ódon és művészi hangulatot árasztó hely, amilyennek lefestették a könyvben.

Szóval Beacon Hill.  

ish_wc_boston4.jpg(Photo by Michael Browning on Unsplash)

 

9. Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

    Korfu - Görögország

Gerald Durrell iránti rajongásom töretlen gyerekkorom óta. Az önéletrajzban az író gyerekkorának arról az időszakáról mesél, amikor testvéreivel és édesanyjával Korfun élt. Én nem tudtam még akkor, hogy Korfu valójában egy turistaparadicsom, a könyvben egyértelműen egy kedves, kisebb és nagyobb állatokban bővelkedő, olajfaligetekkel borított békés kis sziget, ahol az őslakosok és a brit család igyekszik megtalálni az összhangot. Látom Buci-bigyót, Gerald Durrell kis csónakját ringatózni az elhagyatott, csendes öbölben.

Ezt a háborítatlan Korfut keresem. Van még ilyen?

greece-1427705_1920.jpg(Fotó innen)

Nektek vannak ilyen titkos vágyott helyeitek? Amikor egy könyv megihlet Benneteket?

megoldokulcs_coaching_tunde.jpg

Szólj hozzá

olvasás könyv irodalom bonbon Szabó Magda