2017. júl 11.

Mire jó az EQ?

írta: Jagica
Mire jó az EQ?

Érzelmi intelligencia a munkahelyen

holidays_1.pngÉrzelmi intelligenciánk nem csak a saját életünkre, de családunkéra is kihatással van, és befolyásolja kapcsolatainkat munkatársainkkal, főnökünkkel. Ismerjük hát fel érzelmi intelligenciánk jelentőségét, és fejlesszük, ha szükségét érezzük.

De mi a fene az az EQ?

(Emotional Quotient rövidítése- érzelmi intelligencia)

Daniel Goleman amerikai pszichológus 1995-ben az alábbi érzelmi készség kategóriákat határozta meg:

  1. A képesség felismerni és megnevezni saját érzelmi állapotunkat; megérteni a kapcsolatot az érzelmeink, gondolataink és tetteink között.
  2. Az érzelmeink kezelésének a képessége – képesnek lenni ellenőrzést gyakorolni felettük, illetve a nem kívánatos érzelmi állapotokat kívánatosabb érzelmi állapotok irányába tolni el.
  3. Képesség arra, hogy tudatosan olyan érzelmi állapotba kerüljünk, amely produktivitáshoz és sikerességhez vezet. (Az önmotiválás képessége.)
  4. Képesség mások érzéseinek olvasására, érzékenynek lenni azokra, illetve befolyásolni őket.
  5. Képesség kielégítő kapcsolatok létrehozására és fenntartására.


Konkrétabban mik tartozhatnak bele a fenti kategóriákba? Például az önismeret, önreflexió, motiváció, empátia, megfelelő kommunikáció, asszertivitás... A magas EQ egyre inkább elvárás lesz nem csak a vezetőkkel, hanem a munkatársakkal szemben is. A World Economic Forum szerint 2020-ra a HR stratégiákban az elvárt tíz legfontosabb készség között fog az EQ szerepelni. 

Miben tud segíteni az érzelmi intelligenciánk a munkahelyünkön? 

Hatékonyabban kommunikálunk, értjük munkatársaink érzelmi reakcióit, jobban kezeljük a stresszt, motiváltabbak vagyunk és jól motiválunk másokat is, erősítjük a csapatszellemet, törődünk munkatársainkkal, beosztottjainkkal.

action-2277292_1920.jpgLefordítva gazdasági nyelvre: a magas EQ növeli a termelékenységet, kreativitást. 

Jó hír, hogy az érzelmi intelligenciánk általában a kor előre haladtával nő, bölcsebbek, tapasztaltabbak, jobbak leszünk évről-évre. Érdemes tehát foglalkoznunk az EQ tudatos fejlesztésével. (tréningek, könyvek, fejlesztő társasjátékok segítségével)

workshop-2209239_1920.jpg

És nem csak azért, mert hatékonyabb, jobb munkaerő válik belőlünk, hanem mert a magasabb EQ önmagunkra és minden társas kapcsolatunkra pozitív hatással van.

bonding-1985863_1920.jpg

Fotók innen.

Illusztráció: Jagica

Szólj hozzá

coaching érzelmi intelligencia szívügy EQ