2017. jún 29.

Szép csendben előre...

írta: Jagica
Szép csendben előre...

Projekt menedzselés introvertáltként

 

doors-1690423.jpgMilyen nehézségekbe ütközünk mi, introvertáltak, ha privát életünkben új projektbe vágunk bele?

Lakást vásárolunk például? Vállalkozásba kezdünk? Munkahelyet váltanánk? Felújítjuk a házat? Tanulni szeretnénk valamit?

Alapvetően természetesen ugyanazok a külső tényezők hátráltatnak bennünket is, mint egy extrovertált embert, de mindeközben meg kell vívnunk a magunk csatáját csendességünkkel, zárkózottságunkkal, maximalizmusunkkal, tétovázásainkkal.

Mit vegyünk figyelembe, ha bele kell valami új, nagy lélegzetű feladatba vágnunk otthon? 

 1. Elő a kockás füzettel a legelső gondolatnál. Írjunk le minden apróságot, ami eszünkbe jut, majd kirostáljuk menet közben.pencil-1891732.jpg
 2. Döntsük el, mikor vágunk neki. Addig jól elszöszmötölünk a tervezéssel, de ha nem adjuk meg magunknak a kezdő lökést, nagyon nehezen fogunk beindulni.
 3. Előre rögzítsük a többi főbb paramétert is: mennyit szánunk rá, mikorra szeretnénk befejezni, ki és miben fog nekünk segíteni. Írjunk bátran listákat – ebben nagyon jók vagyunk.
 4. A mérföldköveket szúrjuk le előre, bennünket megnyugtat, ha tudjuk, milyen ütemezéssel számoljunk.time-481444_1920.jpg
 5. Hagyjunk elég időt a kivitelezésre. Mi nem azok az emberek vagyunk, akik a szűkös határidő nyomása alatt élvezik igazán a munkát. Nekünk el kell mélyülni, körül kell járni, ki kell dolgozni a stratégiát, végig kell többször gondolni az előnyöket, hátrányokat. Beszélgetnünk kell magunkkal.
 6. Ha elakadtunk, ne féljünk szakértő segítséget kérni. Ez introvertáltaknál egyáltalán nem evidens! Nem kell, hogy mindenhez mi értsünk a legjobban.
 7. Ha döntési ponthoz érkezünk, szabjunk magunknak azonnal határidőt a végső döntés meghozására, ne vacilláljunk túl sokat, mert csak elbizonytalanodáshoz vezet. desperate-2293377_1920.jpg
 8. Ha már döntöttünk vagy befejeztük a projektet, engedjük el, utólag már ne rágjuk magunkat, hogy lehetett volna másképp, ügyesebben, olcsóbban.
 9. Dokumentáljunk! Mivel szeretjük a rendezettséget, nyugodtan örökítsük meg magunknak a projektünket. (fényképek, számlák, napló, jegyzetek)create-865017_1920.jpg
 10. Ünnepeljünk! Teljesen téves az a felfogás, hogy mivel az introvertált ember önmagából merít erőt, neki nem szükséges a pozitív visszacsatolás. Az introvertált ember ugyanúgy vágyik a dicséretre, elismerésre csendben ("nem szólok, vegyék észre"),  ellentétben az extrovertálttal, aki szinte kipréseli belőlünk a pozitív visszajelzéseket: ugye milyen finomat főztem? Ugye milyen jól csináltam? Ugye milyen ügyes vagyok? (Ez nem jellemhiba, ők pedig így merítenek erőt). Ünnepeljünk együtt a családdal, barátokkal, jutalmazzuk meg magunkat, és mutassuk meg az eredményt másoknak is! Zsebeljük be a dicséreteket.sparkler-839831_1920.jpg
 11. Tegyük el magunkban - magunknak az egészet, és legközelebb idézzük fel a lépéseinket, ahogyan úrrá lettünk a nehézségeken, a gondolkodásmódunkat, erősségeinket, ha elakadunk egy másik témában. Erőt fogunk saját magunkból meríteni.

Ebben profik vagyunk.

bottle-548903.jpg

 Fotók innen.

Szólj hozzá

bonbon coaching introvertált szívügy