2017. máj 29.

Gazdálkodj okosan - a bankköltségeiddel

írta: Jagica
Gazdálkodj okosan - a bankköltségeiddel

beach-1532120_1920.jpgAmióta a papír alapú elszámolásról elektronikus bankszámla elszámolásra tért rá a bankom, bevallom volt egy jópár hónap/év, amikor nem kellő alapossággal tanulmányoztam banki kiadásaimat.

Hiszen úgyis kapok sms-t költéseimről, az utalásaimat pedig én intézem, ezért úgy hittem, kézben tartom dolgaimat. (nincs csoportos beszedési megbízásom – leszögezem, ennek is oka van)

Aztán a bankom egyszer csak bevezette a - korábban a számla csomagom részét nem képező -könyvelési díjat. Apró összegek ugyan, de mégiscsak terhelték a számlámat. Itt még mindig nem fogtam gyanút. A bankomban tett látogatásaim során teljességgel naiv ügyfélként még egy hitelkártyára is hagytam magam rábeszélni (nincs költségem vele, a számla törlesztése automatikusan történik, jóváírást kapok a költéseim után – hát miért is ne?)

Feleslegesen nem bankolok, amikor épp utaltam, láttam a szaporodó kiadásokat, de még mindig nem szólalt meg fejemben a vészcsengő.

Mígnem egyszer előfordult velem, hogy (tévedésből) pénzt vettem fel a hitelkártyámról.

bank-2029480_1280.png

Az 50 ezer Ft felvételét két, több ezres költség tétellel „büntette meg” a bankom. Reklamációmra megérkezett a válasz:  - benne van az ÁSZF-ben, és persze az apróbetűsben is – a hitelkártya fizetésre és nem készpénz felvételre van kitalálva.

Ezután alaposabban, több hónapra visszamenően tanulmányoztam a bankszámlám: az „ingyenes” hitelkártyára valóban kaptam jóváírást, de az minden hónapban alacsonyabb összeg volt, mint a kiegyenlítés (átvezetés) könyvelési díja, és az SMS-ek költségei.

Továbbá havi több ezer Ft terhelési tételt számoltak fel ilyen-olyan jogcímeken a többi banki tevékenységre is (sms díj, könyvelési díj, átvezetések, pénzfelvétel díja stb). Ledöbbentem a teljesen felesleges kiadások nagyságától és a saját hanyagságomtól.

A tanulópénzt megfizettem. Én hibám.

Azóta minimalizáltam a banki kiadásaimat.

Így:

  • visszaszolgáltattam a hitelkártyát, megszüntettem ezt a számlát
  • a legtöbb szolgáltatómhoz online beregisztráltam (Főgáz és társai), és a számlát nem utalással, hanem bankkártyával fizetem
  • a bankkártyámhoz kapcsolódó sms értesítés limitjét megemeltem úgy, hogy egy átlagos számla kiegyenlítés vagy vásárlás nem jelent már sms költséget
  • a készpénzfelvételnél nem lépem túl a törvényben rögzített 150 ezer Ft-os költség nélküli keretet
  • ha utalnom kell, igyekszem összevonni az utalandókat, mert a bankba való belépés és utalás is legkevesebb 2 sms díjat jelent a könyvelési díjon felül
  • készpénz helyett igyekszem mindenhol bankkártyát használni

A projekt sikeres, a több ezer Ft-os havi kiadásról leküzdöttem magam a néhány száz Ft-os költségekig.

Egyébként megvizsgáltam több bank számlacsomagját is, érdemes-e váltanom. Az óvintézkedések megtétele után már nem. De ha Téged a váltás gondolata foglalkoztat, tudd, hogy már nem szabad a bank részéről megnehezíteni a folyamatot.

Egy esetleges bankváltás esetén tudnivalók itt.

 

És levontam a tanulságot is: a bank mindig keresni fogja a rést, amelyen át beteheti lábát az elszámolható, levonható ilyen-olyan díjak ajtaján. Rajtam múlik, mekkorára nyitom ezt az ajtót, hogy ne kábuljak, csábuljak el semmilyen „kitűnő, egyedi” ajánlaton, hisz tudjuk jól, pénzből élnek, a jó ajánlat nem nekem előnyös elsősorban, hanem nekik. És a lényeg mindig az apróbetűsben lesz.

Tudatosság, tudatosság, tudatosság – matrázz velem Te is.

(és jutalomból dobhatunk még egyet)

go_logo_final-640x340.jpg

 

Szólj hozzá

bonbon coaching bankköltség