2017. ápr 18.

Miért hiányoznak a nők a politikából?

írta: Jagica
Miért hiányoznak a nők a politikából?


vote-146962_1280.pngA politikában az ideális képviselőjelölt (az általam elképzelt ideális világban) a hiteles ember. Akinek a tettei és retorikája összhangban áll egymással, akinek elhiszem, amit mond, és elhiszem, hogy törekedni fog nekünk tett ígéretei betartására, harcolni fog az általa és általunk fontosnak tartott ügyekért. Etikus, tiszta, kikezdhetetlen.

Feltételezem, hogy ma a Parlamentbe készülő pártok hiteles személyiségeket keresnek, és ez a jelölt állítás legfőbb kritériuma. (na jó, csak szeretném feltételezni)

Baj, ha a pártok nem kutatnak fel vonzáskörükben hiteles nőket, mert talán félnek a férfi szavazók neheztelésétől. Baj, hogy mi nők nem tesszük szóvá, hogy hiányoljuk társainkat a jelöltek közül. És baj, ha két hiteles, ellenkező nemű jelölt esetén a női szavazók nem támogatják kellőképpen a női jelöltet.

Az Integrity Lab országos, reprezentatív kutatása szerint az alábbi kérdésre:

"Ön szerint miért nincs több női képviselő a magyar parlamentben?"

- a megkérdezett nők 41 %-a (és a férfiak 31 %-a) szerint a női politikusoknak a családi életük miatt nincs elég idejük a politikára

- míg a megkérdezett férfiak 41 %-a (és a nők 32 %-a) szerint a politizáló nőket a saját pártjuk sem támogatja eléggé.

- Továbbá a férfiak 29 %-a és a nők 31 %-a gondolja azt, hogy a magyarok többsége nem szavazna női jelöltre.

Hát nem szomorú ez, kedves nőtársaim? 

Talán a politikához fűződő viszonyunkban, eltérő motivációinkban keresendő a hiba.

A (Marsról jött) férfiak a politikát harcnak vélik, ők csatába indulnak, és mindent a győzelemnek rendelnek alá.

Ha a politikára nem harcmezőként gondolnánk, hanem a problémamegoldás, hiteles kommunikáció, és együttműködés terepeként, akkor természetesnek tartanánk, hogy olyan személyeket válasszunk képviselőnek, polgármesternek, akik "rendezik közös dolgainkat". Akik maguk is kisebbségben vannak. Akik képesek kellő érzékenységgel, és empátiával nyúlni nehéz témákhoz. Akik a megoldást és a közös nevezőt keresik. Akik okosak, tanultak, szakértők. Akik együtt éreznek minden arra rászorulóval.

Tévedés ne essék, a jó politikus - akár férfi,akár nő - ilyen.

Csak a nőknek nem adunk rá esélyt, hogy megmutassák.

 

A teljes tanulmány letölthető innen. 

Fotók innen.

 

Szólj hozzá

politika egyenlőség coaching szívügy