2017. már 26.

Hol voltál, amikor megtörtént?

írta: Jagica
Hol voltál, amikor megtörtént?

 

rom2.jpg
A jelenkor történelmének vannak olyan fontos, meghatározó eseményei, amelyek örökre nyomot hagytak bennünk. Ilyenkor az a pillanat is bevésődik, amikor tudomást szereztünk róla, és amilyen körülmények között meghallottuk a hírt.

Ha felidézzük az x generáció életében megtörtént legfontosabb eseményeket a világból és Magyarországról, azt a pillanatot is elő tudjuk hívni, amikor az berobbant az életünkbe.

Te hol voltál, amikor... 

 

...  a Szojuz és az Apollo űrhajók összekapcsolódtak?

(1975.07.17.)

Ma már ósdi emléknek tűnik, de akkor óriási eredmény volt a két világrend összefogása. Ezzel a momentummal zárult le jelképesen az űrverseny a nagyhatalmak között. Az amerikai és az orosz űrhajó parancsnokai Európa felett ráztak kezet egymással az összekapcsolódást követően.

(én egy gyerekszanatóriumban izgultam végig az eseményt dokikkal, nővérkékkel, beteg gyerekekkel körülvéve)

show.jpg(Illusztráció: NASA / Davis Meltzer) 

... amikor meghalt Brezsnyev, és azt hitted, utána minden más lesz?

(1982. november 10.)

Igen, kellően fiatal és naív emberekként elképzeltük, hogy ez az esemény önmagában elindíthat komoly változásokat. De addig még meg kellett halnia pár szovjet vezetőnek, amíg Gorbacsov színre léphetett.

(én egy budai villamoson hallottam a hírt)

brezsnyev.jpg

(fotó innen)

... amikor leomlottak az ikertornyok?

(2001.09.11.)

Az én életemben ez az esemény hagyta a legmélyebb nyomon, keltette a legnagyobb riadalmat. Pár pillanatra akkor azt hittem, ki fog törni egy világháború. Családos emberként rettentő szorongással töltöttek el az események. 

(egy videotéka tv képernyőjén láttam meg először a füstölgő tornyot, és nem hittem el, hogy nem katasztrófafilmet látunk. )

311.jpg

...amikor 1987-ben leesett a combig érő hó?

(1987.01.12.)

Valahogy nem a nehézséget, hanem a szépséget láttam benne, mulatságosnak tartottam. Látszik, hogy még nagyon fiatal voltam, gyerekként tudtam élvezni a tél "örömeit".

(6 óra alatt vergődtem be a munkahelyemre, vidékről hévvel Budapestre.)

2657328_6d736070e372a1241a973ae121f9a8a5_wm.jpg(Fotó: Pintér Márta)

... és amikor végleg megnyílt a határ és NDK-sok tömege mehetett át rajta?

(1989.09.11.)

Az a nyár euforikus volt. A Páneurópai Pikniken megnyílt végre a vasfüggöny. Néhány száz NDK-s állampolgár már korábban, augusztus 19-én, a pikniken átjutott Ausztriába.

De egyre többen gyülekeztek az országban, akik családegyesítő vakációra érkeztek Magyarországra, de már nem akartak visszautazni. A határ végül szeptember 11-én nyílt meg a tömegek előtt, ekkor több ezer keletnémet léphetett végre szabad földre. A történelmi esemény elősegítette később Németország újraegyesülését.

ndk2.jpg(fotó:Index.hu)

... amikor először láttad a Csillagok háborúját a moziban?

(Az 1977-es film itthon 1979. augusztus 16-án jelent meg.)

Szájtátva néztük a filmet, egészen lenyűgözött bennünket a számunkra tökéletes illúzió. Nem tudom, rám még most is hatással van, még ma sem érzem ósdinak a trükköket. A hangeffektek, a képi látvány, a közösen átélt izgalmas sztori örökre bevésődött.

(osztálykiránduláson láttam. Akkoriban teljes scifi lázban égtem, rendszeresen olvastam a Galaktikát)

187059.jpg (fotó: The Guardian)

 

...amikor Egerszegi Krisztina a szöuli olimpián kétszáz háton aranyérmet szerez?

(1988 szeptember)

Gyere Egérke, gyere pici lány! Vitray Tamás legendássá vált szavai visszahozzák bennünk azt a felszabadult örömöt, amit akkor éreztünk, amikor egy kicsi, törékeny 14 éves gyerek rendet vágott a felnőtt, kétszer akkora úszónők között.

(én a teljes szöuli olimpiát betegágyból néztem végig. Az időeltolódás miatt mi is fordítva éltünk akkor. Végigszurkoltam szinte az összes aranyat. Összesen 16 aranyérmet nyertünk!!!)

20140815egerszegi-krisztina-a-200-mes.jpg(fotó: MTI/Németh Ferenc)

... amikor kitört a román forradalom?

(1989.decembere )

Az első megmozdulás december 15-én volt, de a Karácsony előtti napokban felgyorsultak az események. Az egész ország a tévére tapadt azokban a napokban, élőben nézhettük végig a tüntetéseket, lövöldözéseket, utcai harcokat, és szorítottunk... rengeteg konvoj indult Magyarországról, a járművek élelmiszert, kötszereket vittek. Az egész ország megmozdult, az éléskamrából a gyűjtőpontokra került a karácsonyi ételekhez vásárolt liszt, cukor, olaj. Emberek tízezrei adtak vért. Példaértékű összefogással igyekezett mindenki segíteni.

A szívünkről a kő a diktátor Ceaușescu és felesége kivégzésével gördült le, ekkor éreztük azt, hogy visszavonhatatlanok már a változások.

27441.jpg (fotó AFP)

 

Te hol voltál ekkor?

Szólj hozzá

kult történelem szívügy