2016. dec 30.

Az év könyvei 2016

írta: Jagica
Az év könyvei 2016

Jagica szubjektív

dsc_0045.jpgIdén a könyvvásárlásban jobban jeleskedtem, mint az olvasásban, erre sajnos nincs mentségem. De az idei olvasói merítésemből is bátran tudok ajánlani öt - szívemnek kedves- könyvet.

Igen, vegyes a lista, mindenfélét olvasok, nem csak szépirodalmat.

1.

Az év elején vettem kezembe Bartis Attila A vége c. regényét. Szabad András fotográfus  életregényét letaglózva olvastam. Nekem idegen volt ez a világ, hideg, nehezen befogadható, de nagyon impulzív, letehetetlen az írás. A látásmódja, képszerűsége különleges. Én kívül maradtam a körön, mégis óriási volt az élmény, ez ellentmondásnak tűnik, de sok olvasmányélményemnél éreztem hasonlót.

2.

Andy Weir A marsi c. könyvét előbb olvastam, mint ahogyan a belőle készült filmet láttam, Ezt a sorrendet szeretem tartani, mert a legtöbbször csalódom a filmben. A könyv egyszerűen lenyűgöző. Mark Watney mérnök egy porvihar miatt a Marson reked, míg társai - akik halottnak hiszik Markot- felszállnak a bolygóról. Mit tehet a Marson egy leleményes mérnök, korlátozott készletekkel és szerszámokkal? Modern Robinson Crusoe történet, letehetetlen.

3. 

Péterfy- Novák Éva Egyasszony c. önéletrajzi regénye fojtogatóan, kegyetlenül őszinte. Szikárul ír a vele történt borzalmakról. Nőként minden rokonszenvem az övé, szerettem volna a végén megölelni az írót.

4.

Dragomán György Oroszlánkórus c. műve novelláskötet, az egyes történeteket a zene, a ritmus, a lüktetés köti össze. Aki megszerette az író stílusát a regényei által, nem fog most sem csalódni.

5.

Elizabeth Gilbert Big Magic c. könyve nem regény, nem novellás kötet, hanem inspirációs könyv. Aki alkot, alkotni vágyik, vagy egyszerűen csak átélné a flow élményt, kötelező olvasmány. Segít, támogat, megerősít, felszabadít, végigsimít a lelkünkön. Aki szereti az író stílusát (én imádom), nem fog csalódni, ugyanolyan kedves, közvetlen, humorral teli, mint az Eat, pray, love.

Olvassunk.

Nekünk lesz jó, mi leszünk gazdagabbak.

 

Szólj hozzá

olvasás könyv kult bonbon Elizabeth Gilbert Bartis Attila Dragomán György Andy Weir Péterfy-Novák Éva