Színes ötven

X generációs dolce vita

2018. máj 13.

Asszonyok boldogsága, férjek öröme

írta: Jagica
Asszonyok boldogsága, férjek öröme

Száz éves hirdetések aranyköpései

focim_1.jpgAsszonyok boldogsága, férjek öröme - de pontosan mi is ez? Hát a mosógép!

Szeretem a XX-század első pár évtizedét. Nem, nem éltem még akkoriban, egyszerűen vonzódom ahhoz a korszakhoz, amikor nagyszüleim megszülettek, találkoztak, szerelembe estek. Épp ezért szívesen böngészek régi újságok archívumaiban, turkálok régi képek között.

A mai gyöngyszemeket a Szatmár és Vidéke hetilap apróhirdetéseiből bányásztam.

A hirdetések nyelvezete varázslatos, picit sajnálom, hogy már a legtöbb szófordulat kikopott nyelvünkből. Nem tudom, mióta létezik marketinges szakma, de 100-120 évvel ezelőtt a legtöbb hirdetés szövegét maga a tulajdonos, kereskedő írta és szerkesztette, de ettől kedvesen hiteles. A botcsinálta marketingesek ...

Tovább Szólj hozzá

apróhirdetés bonbon slow

2018. ápr 28.

Egészségterv

írta: Jagica
Egészségterv

rhythm-250255_1920.jpgAmikor kicsik voltunk, és megkérdezték tőlünk, mik szeretnénk lenni, ha nagyok leszünk, mindenki tudott a kérdésre felelni. Tűzoltó, pilóta, kukásember, tanító néni vagy anyuka.

nature-3072941_1920.jpg

Középiskolásként a „mi a célod az életben” kérdésre az „utazni szeretnék, és/vagy tanulni szeretnék, vagy vállalkozni szeretnék, önmegvalósítani szeretnék” válaszok a tipikusak.

És mi a helyzet az egészséggel? 

Neked vannak az egészségeddel kapcsolatban megfogalmazott céljaid? 

A legtöbb fiatal elképzeli, megtervezi a jövőjét: nagyjából mikor szeretne családot alapítani, hány gyermeket nevelne, hol-hogyan élne, mit szeretne még tanulni.

A jövőkép megalkotásába a fizikumunk, testi és lelki egészségünk megőrzése a legtöbb ...

Tovább Szólj hozzá

egészség coaching szívügy habtest

2018. ápr 21.

Verdák - autóversenyek a Fortepanon

írta: Jagica
Verdák - autóversenyek a Fortepanon

A Magyar Automobil klub 1900-ban alakult meg gróf Szapáry Pál elnökségével és 45 taggal, Budapesten, a Royal Szállodában. Az első kisebb versenyt Reiman Gyula, a klub egyik alapító tagja szervezte 1901-ben. 

A motorizáció útjába innentől nem állhatott semmi. A Fortepanon több korai magyarországi autóverseny képi dokumentumai is fellelhetők, íme egy csokorral belőlük.

1912 - Első magyar kiskocsi verseny

A verseny 4 napos volt, útvonala több vármegyén át vezetett, az alábbi városokat is érintette: Budapest, Miskolc, Tokaj, Nyíregyháza, Debrecen, Kolozsvár, Temesvár. A versenyzőket a zsűri és szervezőbizottság, valamint a sajtó járművei kísérték, a konvoj 70-80 autóból állt.

Renault. Magyar karosszériáját készitette ...

Tovább Szólj hozzá

fortepan autóverseny bonbon

2018. már 31.

A tavasz 10 pillanata

írta: Jagica
A tavasz 10 pillanata

A tavasz a megújulás, a tobzódás, a kezdés és újrakezdés, a remény és az ezerszínű pasztell évszaka. 

Nézzünk körül a múzeumokban, milyen szépségeket köszönhetünk a tavasz ihletésének.

Sandro Boticelli  A tavasz (La Primavera) - megtekinthető az Ufizzi képtárban Firenze

tavasz_jpg_boticelli.jpg

Alfons Mucha  Tavasz - az eredeti mű magángyűjtemény része

alfons_mucha_1896_spring.jpg

Picasso Három nő tavasszal - Moma New York

picasso.jpg

Paul Baum Tavasz 1904-ből - magángyűjteményben

paul_baum_fruhling.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar Tavasznyílás Mosztárban - Csontváry Múzeum Pécs

tavasz_mosztarban1.png

Szinyei Merse Pál Majális - Nemzeti Galéria Budapest

szinyei.jpg

Claude Monet Tulipánmezők Hollandiában Musée d’Orsay Párizs

claude_monet_tulip_fields_in_holland_musee_d_orsay.jpg

Auguste Rodin Az örök tavasz - Szépművészeti Múzeum Budapest

rodin.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

tavasz kult bonbon

2018. már 24.

A traumáim és én

írta: Jagica
A traumáim és én

lightning-1056419_1920.jpgNem vagyok jóban a traumáimmal.

Nem beszélek róluk. Szinte soha, senkinek nem beszélek a traumák okozta érzéseimről, gondolataimról. Introvertáltként eleve nehezen hozok szóba bármit is, de a traumák az én titkaim, na azokról végképp hallgatok. Szomorú, de még a családtagjaimmal és a barátaimmal sem osztom meg a traumatikus élményeimet, TAPINTATBÓL.  Ezt a vonást anyukámtól örököltem, aki egész életében az egyik legfontosabb tulajdonságának tartotta (tartja) a tapintatot. Nem terhel másokat a problémáival. (Anyuszi, akkor is Te vagy a legjobb)

Azt hittem, hogy ez a természetes viselkedési mód, ebben nőttem fel, így kell ezt csinálni, erős nők vagyunk, mindent elviselünk, állva, szúrós szemmel, ökölbe szorított kézzel, ...

Tovább Szólj hozzá

trauma coaching szívügy

2018. már 10.

Ujjé a ligetben...

írta: Jagica
Ujjé a ligetben...

A Városliget száz éve a Fortepan fotóin

1907_schoch_frigyes_vajdahunyad27705.jpg(1907- Városligeti tó - háttérben a Vajdahunyad várával Orig: Schoch Frigyes)

Budapesten az egyik kedvenc helyem a Városliget. Közel lakom hozzá, biciklivel rendszeresen keresztül-kasul tekerek rajta, de olvasni-heverészni is itt a legjobb. Mióta imádják ezt a helyet a pestiek?

A mai Városliget helyén háromszáz évvel ezelőtt még mocsaras terület feküdt, és az 1700-as évek elején  Ökrösdűlő volt a neve. 

Az 1800-as évek második felétől a Városliget igazi szabadidőparkká vált, kialakításra kerültek sétányai, tavai, szökőkútjai, világítása,1866-ban megnyílt az Állatkert, 1995-ben az Iparcsarnok, majd a Vajdahunyad vára, Közlekedési Múzeum, Széchenyi Fürdő...

Nézzünk körül a Ligetben a Fortepan képeivel ezen a ...

Tovább Szólj hozzá

fortepan bonbon Városliget

2018. feb 25.

Életképek a mini kommunizmusból

írta: Jagica
Életképek a mini kommunizmusból

img_20180224_202154.jpgGyerekkoromban imádtam a Közlekedési Múzeumot, különösen a terepasztal kötött le. A családomban fel sem merült, hogy lányként kisvonatot kapjak ajándékba, de emlékszem, hogy fiú unokatestvéreimnek voltak sínkészletei, vonatai, az az egyszerű fajta. Mindig boldogsággal töltött el, ha játszhattunk vele.

Így aztán a mindenféle járműért rajongó gyerekemet is magától értetődően szívesen vittem a Közlekedési Múzeumba. Bár már felnőtt ő is, nem jelenti azt, hogy énünk egy része ne vágyna játszani. Az első csoda élmény Keszthelyen ért bennünket pár hete, ahol a Kastélypark végében a Vadászati Múzeumban remek történelmi modellvasút kiállítás várja a látogatókat, óriási terepasztallal, művészien kidolgozott jelenetekkel.

...
Tovább Szólj hozzá

bonbon x generáció Miniversum

2018. feb 17.

Hogyan válunk jobb emberré krónikus betegként?

írta: Jagica
Hogyan válunk jobb emberré krónikus betegként?

health-2082630_1280.jpgA krónikus betegek száma Magyarországon folyamatosan növekszik, a felnőttek 47 %-a szenved valamilyen krónikus betegségben. (szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek, cukorbetegség, allergia stb.) A krónikus betegség legtöbbször életünk végéig elkísér bennünket. Ami elszomorító, hogy a 18-25 év közöttiek 39 %-a krónikus beteg! Még ha legtöbbször ez "csupán" allergia, akkor is aggodalomra ad okot, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint a krónikus betegségekben halnak meg a legtöbben. (forrás: webbeteg.hu. )

...

Tovább Szólj hozzá

coaching krónikus crohn bélbetegség IBS coltitis

2018. feb 03.

Etta James, az aranytorkú

írta: Jagica
Etta James, az aranytorkú

etta1.jpg  Még nem tudtam róla semmit, még nem ismertem a nevét, de a hangja már ismerős, kedves, mindennapos volt számomra. Mivel filmrajongó és filmzene rajongó vagyok, hangjával nem egyszer találkoztam a mozikban. Aztán egy B.B.King koncertfelvételen kapcsoltam hozzá végre arcot, nevet. Ő Etta James.

Etta James soul, blues, rhythm and blues énekesnő, dalszerző 1938-ban Los Angelesben született Jameshetta Hawkins néven.

...

Tovább Szólj hozzá

kult bonbon etta james