2018. jan 13.

Újévi fogadalmak helyett tűpontos célkitűzés

írta: Jagica
Újévi fogadalmak helyett tűpontos célkitűzés

Coaching kérdések Neked

megoldokulcs_lifecoachin_1.jpgJanuárban megszaporodnak az újévi fogadalmakkal kapcsolatos írások, ezek szinte mindegyike a várható kudarcról ír. Való igaz, az újévkor tett ígéretek mindössze 10 %-át tartják be. Január elseje csak egy dátum, ez bizony motivációnak nagyon kevés.

Ha egyszer elhatározzuk magunkat, hogy változtatunk, lépünk, kilépünk, belevágunk, megcsináljuk, ki kell tűznünk a célt.

Ami persze legyen SMART, azaz okos, tudjuk mindnyájan. (konkrét, mérhető, elérhető, releváns, időben korlátozott)

De tudnod kell, hogy egy coaching folyamatban sokkal több kérdésre keressük közösen a választ, mélyebben kell megismerned a benned kavargó gondolatokat, motivációidat, visszahúzó-visszatartó és előre lendítő erőidet, mielőtt szavakba öntöd, pontosan mit is szeretnél.

A sok kérdésből hármat ide is leírok:

  • Mi az oka annak, hogy eddig nem vágtál bele?

(És ezt most ne vedd számonkérésnek, nem annak szántam. De pontosan és őszintén fel kell tárnod az okokat magadnak, mi akadályozott meg eddig a cselekvésben. Lehet több oka is! Mindegyiken el kell gondolkozni: elhárítható? Elháríthatatlan? Mennyire gátol? Csak akkor tudsz elindulni, ha rendbe tetted, vagy van más, átmeneti módja is az akadály legyőzésének? )

knocker-2163643_1920.jpg

  • Milyen előnyökkel jár, ha mégsem vágsz bele? 

(igen, nyilván van előnye, ha eddig nem léptél. Alaposan meg kell vizsgálnod, mennyire fontosak vagy elengedhetőek ezek az előnyök, mennyire nőnek túl a hátrányokon, melyik oldal felé billen a mérleg. És ha a jelenlegi előnyt és a jövőbeni előnyt egymás mellé teszed, melyik áll hozzád közelebb? Melyik előnyt engeded el?)

  • Biztos, hogy ez a Te célod?

(nem anyukádé, nem a társadé, nem a főnöködé, nem azé a hangé, akit folyton próbálsz magadban rendreutasítani. Ha tényleg, szívből, mindennél jobban akarod, és senki nem manipulál, akkor csak a Te célod. Nem szégyen habozni, nem szégyen megkérdőjelezni, nem szégyen letenni róla, ha nem a Tiéd a cél)

megoldokulcs_lifecoaching.jpg

Ha elhatároztad magad a változásra, időt kell szánnod a töprengésre, igényeid pontos megfogalmazására, a sok felmerülő kérdés őszinte megválaszolására és továbbgondolásra. Ha ezen túljutsz, a célkitűzésedet Te fogod megfogalmazni, pontosan, minden szavával egyetértve és felvállalva. 

A jól megfogalmazott célkitűzésedből már fel lehet építeni a saját "akciótervedet".

Szurkolok Neked!

Ha érdekel az egész folyamat, vágj bele egy coachingba.

Jagica

(fotók: Pixabay.com)

 

 

Szólj hozzá

coaching célkitűzés